Home > Trump kan snart komma att tillsätta nytt Fed-ledarskap.

Trump kan snart komma att tillsätta nytt Fed-ledarskap.

USA:s president Donald Trump kommer snart att kunna tillsätta nästan hela det nya ledarskapet i Federal Reserve, inklusive Fed-chefen. Republikanerna i kongressen kommer vilja välja personal som binder Fed hårdare till reglerna.

”Men Trump väntas inte följa dessa önskemål och den penningpolitiska kursen bör därför ändras mindre än befarat. Med detta sagt så kan det nya teamet mycket väl minska regleringarna i det finansiella systemet rätt avsevärt”, skriver Commerzbank i ett kundbrev.

Banken konstaterar att det är dags för vaktbyte i den amerikanska centralbanken. Vid sidan av Daniel Tarullo, som avgår som guvernör i april, är för närvarande två platser lediga.

Dessutom väntas en annan guvernör, Lael Brainard, avisera sin avgång inom en inte alltför avlägsen framtid. Hon var en tydlig anhängare av Hillary Clinton i presidentvalkampanjen och har därför ingen chans att efterträda Janet Yellen, vars mandat löper ut i februari nästa år. Vicechefen Stanley Fischers mandat löper ut i juni nästa år.

Enligt Commerzbank kommer Donald Trump inte att nominera vare sig Janet Yellen eller Stanley Fischer till ytterligare fyra år på sina poster och det är heller inte sannolikt att de vill stanna kvar som ordinarie ledamöter. Ytterligare två platser kommer därmed att bli lediga under de kommande 15 månaderna. Jerome Powell, den ende republikanen i styrelsen, blir då den ende kvar av det gamla gardet.

”President Trump har därmed möjligheten att tillsätta chefen och praktiskt taget hela styrelsen till mitten av 2018″, skriver Commerzbank.

Fokus kommer att riktas mot den nye styrelsemedlemmen med ansvar för regleringar. Denna post skapades 2010 i samband med Dodd-Frank-paketet, med ansvar att förbereda rekommendationer för övervakning och reglering av banker och följa att de införs. Ingen annan styrelsemedlem, inklusive chefen, har explicit givits sådan makt.

Den första innehavaren av denna post kommer sannolikt att få stor påverkan på hur denna funktion utförs eftersom Feds policy starkt formas av tidigare innehavare. Denna post är fortfarande vakant. Daniel Tarullo, som primärt har hand om reglerings- och översynsfrågor, har skött dessa plikter tillfälligt och har uppfattats ha varit relativt strikt.

Eftersom både Donald Trump och republikanerna vill se mindre regleringar av det finansiella systemet tror Commerzbank att de kan komma överens om en person som uttalat sig positivt om avregleringar.

När det gäller de andra posterna kan det bli svårare att enas eftersom det handlar om att påverka den penningpolitiska kursen. Republikanerna i kongressen har i åratal krävt att Fed ska bindas till penningpolitiska regler. Trump har samtidigt i sin valkampanj attackerat Fed för att ha hållit räntorna alltför låga. Han anklagade centralbanken för att ha lyft ekonomin under Obamas andra period för att hjälpa Hillary Clinton vinna presidentvalet. Men nu när Trump är president själv bör hans intresse vara begränsat av ett överdrivet aggressivt Fed som skulle tynga ekonomin och riskera hans planer på ekonomisk återhämtning.

Presidenten nominerar kandidaterna till platserna i Fed styrelse, men kandidaterna måste bekräftas genom ett majoritetsbeslut i senaten.

”Motstridiga intressen mellan republikanerna i kongressen och president Trump kommer säkert att göra sökandet efter en kandidat svårare”, tror Commerzbank.

De gör bedömningen att republikanerna i kongressen, trots en tydlig positionering för en nyorientering av penningpolitiken, antagligen inte vill riskera en större konflikt med ”sin” president, som redan kämpar efter de första svåra veckorna på posten.

Det mest sannolika slutresultatet är en kompromiss i den ”penningpolitiska mitten”.

Commerzbank räknar med att vi kan vänta oss en fortsättning av den nuvarande penningpolitiska hållningen från Fed under 2017, där Janet Yellen håller fast vid ”gradvisa” räntehöjningar. Nästa steg tas antagligen i juni, enligt banken, som också tror att Yellen går mycket försiktigt fram med att minska balansräkningen, vilket hon betonade nyligen i kongressutfrågningen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto