Home > TRY och varför valutan är viktig för euron

TRY och varför valutan är viktig för euron

Euron har haft ett fantastiskt andra kvartal i år. Valutan steg från 1,08 mot USD och nådde 1,19 fyra månader senare.

Detta kom efter att EU utannonserade gemensam skuld, men stigningen av euro-paren hotas nu plötsligt av en ovanlig valuta, turkisk lira. Medan Turkiet inte har något att göra med EU är flödena ut och in i valutan tillräckligt relevanta för att skapa problem för den gemensamma valutan.

Svag TRY innebär problem för EUR

Turkisk lira sjönk snabbt de senaste två veckorna. Under kriser brukar tillväxtmarknaders valutor underprestera, framförallt mot världens reservvaluta – USD.

Ett par tecken om en vändning för USDTRY-paret dök upp för ett tag sedan nu. Den dränering av USD-likviditet som vi har sett de senaste månaderna är oftast ett problematiskt tecken för tillväxtmarknaders valutor. Då amerikanska finansdepartementet drog ut mer USD än vad Fed tryckte ökade USD mot TRY och andra tillväxtmarknaders valutor.

Problemen för euron kommer från oväntat håll – banksektorn. Detta gäller framförallt för södra Europa där banksektorns exponering för den turkiska ekonomin och TRY är tillräckligt stor för att påverka den gemensamma valutan.

Spanska banker som BBVA har exempelvis direktkontakt med Turkiet då de påverkas av den pågående nedgången för TRY mot USD. Nedgången i värde för TRY skadar därför BBVA, och därför dess resultat som betecknas i EUR. EUR och TRY har med andra ord en direkt relation där den senare påverkar den förstnämnda vid skarpa nedgångar.

Ju mer USDTRY går upp, desto mer påverkar det EUR. Investerare som var involverade i finansiella marknader under finanskrisen 2008-2009 vet vad som händer när bankerna är för exponerade till olika ekonomier i en gemensam marknad. Medan beroendet på utomstående marknader har minskat är det europeiska banksystemet fortfarande påverkat av hur det går för turkisk lira.

Framöver blir två saker intressanta att följa. Först och främst kan USDTRY-ökningen fortsätta utan att EURUSD minskar. Som vi har sett på sistone nådde EURUSD nya höjder på över 1,19 medan USDTRY nådde rekordhöga nivåer.

För det andra kommer USD stiga mot tillväxtmarknader om den stiger mot andra stora valutor. På så sätt blir det två flugor i en smäll mot euron i form av både en starkare USD och en svagare TRY.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto