Home > Tuff start på året för guld – kommer denna svaghet fortsätta?

Tuff start på året för guld – kommer denna svaghet fortsätta?

Priset på guld slog nya rekord i augusti 2020. Mitt under hälsokrisen valde investerare att skydda sina medel mot det okända och köpte därmed den gula metallen.

Traditionell investeringsstrategi säger att guld skyddar en portfölj från inflation, samt att investerare under tider av osäkerhet flockas till den säkerhet som guld erbjuder. Det ultimata stigande tecknet för guld kom från Warren Buffett. Den legendariska investeraren utannonserade mitt under pandemin att hans Berkshire Hathaway köpte aktier i guldföretaget Barrick. Inget såg ut att stå i vägen för priset på guld.

Snabbspola fram till mars 2021 och Buffett äger inte aktier i Barrick längre, och priset på guld har inte stigit högre än augusti förra året. Faktum är att priset fortsatte att minska från höjderna. Under de första två månaderna av 2021 har priset på guld förlorat 16,78% YTD.

Högre USD eller lägre guld?

Som andra finansiella tillgångar kan man titta på guld som betecknad i andra fiat-valutor. Man kan prata om guld mot EUR, GBP eller AUD, men industrins riktmärke är fortfarande XAUUSD – priset på guld uttryckt i amerikanska dollar.

Guldet sitter just nu på 1 700 mot dollarn, vilket är en skarp nedgång efter stigningen över 2 000 dollar förra året. Ändå har dollarn inte förstärkts samtidigt. Mer specifikt har dollarn minskat mot de flesta rivalerna – EUR, AUD och GBP, och har endast på sistone visat tecken på relativ styrka. Kommer det ske en skarp vändning, eller är detta bara en konsolidering inför en ny nedgång? Inget vet just nu.

Detta lämnar oss med ett stort dilemma – XAUUSD i en nedåtgående trend medan dollarindexet (DXY) rör sig i en liknande riktning. Hur kan man tolka denna avvikelse?

Ett sätt att se på det är att priset på guld leder vägen för dollarn. Mer specifikt kan det innebära att dollarns vändning blir så skarp att den kommer komma ikapp nedgången i guldpriset.

En annan, mer realistisk tolkning, kan ges av diagrammet ovan. Guldet och obligationsräntan i USA har en inverterat korrelation som man inte kan ignorera. Ju starkare ekonomisk återhämtning som förutspås av investerare desto högre blir avkastningen, och ju mer minskar guldpriset.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.