Home > Tung volatilitet väntas marknaderna denna vecka

Tung volatilitet väntas marknaderna denna vecka

EUR lyckades stänga förra fredagens handel med dess största uppgång för en dag kontra USD på åtta månader. Valutaparet EUR/USD apprecierade med drygt 200 punkter efter att euroområdets politiska ledare lovat att reducera Spaniens och Italiens upplåningskostnader. Valutaparet stängde så småningom veckan på 1,2651. Den här veckan varnar analytiker att EUR senaste uppgångar kan bli kortvariga allt eftersom valutahandlare får mer information om avtalet mellan EU:s ledare och huruvida det är rimligt. Valutahandlare kommer också vilja uppmärksamma denna veckas lägsta anbudsränta från euroområdet följt av NFP-rapporten på fredagen. Båda indikatorerna skulle kunna leda till betydande volatilitet.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down up down up down down
Veckotrend down down down up down up
Motstånd 1.2747 1.5774 80.61 0.9617 1.0344 0.8157
1.2692 1.5721 80.17 0.9571 1.0291 0.8108
1.2659 1.5690 79.90 0.9542 1.0258 0.8078
Stöd 1.2603 1.5638 79.46 0.9495 1.0205 0.8028
1.2570 1.5607 79.19 0.9466 1.0172 0.7998
1.2515 1.5555 78.76 0.9420 1.0118 0.7949

Ekonominyheter

USD – Risktagande fick USD att depreciera

Den amerikanska dollarn fick känna av stora nedgångar mot flera av dess viktigaste valutarivaler på fredagen efter ett tillkännagivande om att EU:s politiska ledare har enats om flera åtgärder för att bekämpa skuldkrisen i euroområdet. Nyheten ledde till risktagande bland investerare och skickade den säkra tillflyktsortsvalutan USD ned mot både AUD och GBP. Valutaparet AUD/USD steg en bra bit över 215 punkter för dagen och stängde ut veckan på 1,0241. Valutaparet GBP/USD hade uppgångar med nära 190 punkter och avslutade veckan på 1,5704.

Förutom alla händelser ur euroområdet kommer valutahandlare i USD vilja minnas att den ytterst viktiga amerikanska NFP-rapporten kommer att släppas på fredag. Indikatorn anses vara den viktigaste nyhetshändelsen på Forex kalendern och leder konsekvent till kraftig volatilitet på marknaden. Just nu förutspår analytiker att den amerikanska arbetsmarknaden endast lagt till 92000 nya jobb i juni, vilket om den stämmer, skulle signalera en avmattning i den amerikanska ekonomiska återhämtningen och resultera i tunga nedgångar i USD. Skulle nu fredagens nyhet visa att fler arbetstillfällen lagts till än vad som ursprungligen prognostiserats, kan USD återta en del av sina nedgångar.

EUR – Analytiker varnar att uppgången i EUR kan vara tillfällig

Ett löfte från euroområdets politiska ledare att aktivt arbeta för att få ner lånekostnaderna i Spanien och Italien, samt en överenskommelse om att inrätta en enda tillsynsmyndighet för alla banker i euroområdet ledde till stora uppgångar i EUR under hela dagen på fredagen. Förutom uppgången på 200 punkter mot USD, lyckades EUR appreciera mot både JPY och GBP. Valutaparet EUR/JPY stängde handelsveckan på 100,94, upp med närmare 225 punkter för dagen. Valutaparet EUR/GBP var upp med cirka 80 punkter och nådde så högt som 0,8142 innan det iscensatte en korrigering nedåt för att avsluta dagen på 0,8054

Den här veckan varnar analytiker för att den senaste hausseartade uppgången i EUR kan vara kortlivad, allt eftersom fler detaljer om den överenskommelsen som nåddes mellan euroområdets ledare släpps. Det finns farhågor om att EU helt enkelt inte har tillräckligt med penningmedel för att få ner de spanska och italienska lånekostnaderna. Dessutom kommer valutahandlare vilja uppmärksamma euroområdet lägsta anbudsräntan (styrräntan) och ECB:s presskonferens på torsdagen. En pessimistisk syn på euroområdets ekonomiska återhämtning kan leda till att EUR får lämna ifrån sig några av sina senaste uppgångar.

Guld – Risktagande ledde till uppgångar för guldet

Priset på guld toppade på fredagen, då investerare skiftade sina medel till högre avkastningstillgångar efter en positiv utveckling i euroområdet. Guldpriset var upp med över 40 dollar per uns för dagen och stängde veckan på 1 597,28 dollar för ett uns, precis under den psykologiskt betydelsefulla nivån på 1600 dollar för ett uns.

Denna vecka kommer handlare i guld vilja fortsätta att övervaka utvecklingen i euroområdet, särskilt när detaljerna i överenskommelsen mellan EU: s ledare för att bekämpa regionens skuldkris släpps. Varje tecken på att avtalet inte är genomförbart kan leda till riskaversion på marknaden, vilket skulle kunna skicka guldpriset neråt.

Råolja – Råoljepriset avslutade veckan i dur

Råoljepriset drog fördelar av risktagandet på marknaden på fredagen och avslutade dagen upp med över 6 dollar per fat. Den hausseartade trenden tillskrevs den positiva utvecklingen i euroområdet som försvagade USD och gjorde oljan billigare för internationella köpare. Råoljepriset stängde veckan på 84,94 dollar per fat.

Denna vecka kommer handlare i råolja att vilja uppmärksamma amerikanska nyheter, i synnerhet den amerikanska NFP-rapporten på fredagen. Tillväxten på den amerikanska arbetsmarknadssektorn har stagnerat under de senaste månaderna. Skulle fredagens nyhet komma in lägre än väntat, kan investerare börja föra över sina medel till säkra tillgångar, vilket kan resultera i att priset på råolja faller.

Tekniska nyheter

EUR/USD

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna visar detta valutapar i en intervallhandel, vilket innebär att inga betydande rörelser är prognostiserade vid denna tidpunkt. Valutahandlare rekommenderas inta en avvaktande hållning, där en tydligare bild kan presentera sig den närmaste tiden.

GBP/USD

Medan de flesta långsiktiga tekniska indikatorerna placerar det här paret i neutralt territorium, tycks MACD/Osma ha börjat forma ett hausseartat kors. Valutahandlare kommer att vilja hålla ett öga på denna indikator. Skulle korset fullbordas, kan det vara ett tecken på en förestående korrigering nedåt.

USD/JPY

Bollinger Bands på det veckovisa diagrammet har börjat smalna av, vilket tyder på att detta valutapar kan se en prisförskjutning de närmaste dagarna. Dessutom har MACD/Osma på samma diagram börjat bilda ett baisseartat kors. Om korset fullbordas så kan det vara ett bra tillfälle att öppna korta positioneringar.

USD/CHF

Både Williams Percent Range och RSI på det veckovisa diagrammet tycks vara nära att ta sig in i det överköpta territoriet. Valutahandlare kommer vilja uppmärksamma dessa två indikatorer. Om det fortsätter att röra sig uppåt, kan det vara ett tecken på en förestående baisseartad korrigering.

Wild Card

AUD/CAD

Det dagliga diagrammets Slow Stokastiska har bildat ett baisseartat kors, vilket tyder på att en nedåtgående rörelse kan inträffa den närmaste tiden. Denna teori stöds av RSI på samma diagram, som har tagit sig in i det överköpta territoriet. Detta kan vara ett bra tillfälle för valutahandlare att öppna korta positioneringar inför en eventuell brytning nedåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.