Home > Två årtionden av förändringar för de fem största företagen i USA

Två årtionden av förändringar för de fem största företagen i USA

En av de mest otroliga återhämtningarna på aktiemarknaden skedde under 2020. Då världens ekonomier plötsligt utsattes för osäkra förhållanden tog sig aktiemarknaden i USA, och snart därefter andra marknader, ut ur avgrunden och steg sen på ett aldrig tidigare skådat slag.

I vissa fall, som S&P500 och Nasdaq100, slog aktiemarknaden nya rekord. I vissa fall, som Dow Jones, sitter marknaden på nivåer som är nära rekord. En sak är säker – då vi närmar oss det amerikanska presidentvalet är det sannolikt att marknaden kommer konsolidera runt dessa nivåer, eller till och med klättra lite till innan valresultatet publiceras.

2020 är ett IT-år. IT-företag som Amazon och Apple har dominerat nyheterna under pandemin och har publicerat resultat som har varit betydligt bättre än vad marknaden förväntade sig.

En intressant jämförelse av de fem största företagen idag och för två årtionden sedan avslöjar hur IT-revolutionen statade.

Ett namn ansvarar för revolutionen – Microsoft.

Hur IT tog över världen

För 20 år sedan kom de fem största företagen i USA från andra industrier. Vid denna tid ersatte Pfizer (ett läkemedelsbolag) nyligen Intel efter marknadsandel. Cisco, nätverkshårdvarujätten, var ett annat företag än det Cisco vi känner idag. Ja, dess marknadsandel på 388 miljarder dollar gjorde dem till det näst största företaget i USA vid denna tidpunkt.

Sen har vi General Electric. Jack Welch byggde en av de mest populära företagskulturerna i världen, och investerare belönade företaget genom att köpa deras aktier.

Vid denna tidpunkt var Microsoft redan ett väletablerat företag. Kom ihåg att detta var under en tid då folk fortfarande bekantade sig med internet och att skicka e-post, och datorer sålde inte lika bra som idag. Ändå lyckades Microsoft vara ett av de fem största företagen i USA.

Om vi snabbspolar fram två årtionden till 2020 har Microsofts marknadsandel ökat femfaldigt. Samtidigt har Facebook, Alphabet, Amazon och Apple tagit sig in på topp 5-listan.

Sensmoralen här är att investeringar handlar om mer än att köpa idag och sälja imorgon, eller att köpa i år och sälja nästa år.

Folk tenderar att reagera på marknadsnyheter, politiska händelser, val och fokusera mindre på det faktiska värdet ett företag har. Microsoft är även ett företag som betalar ut aktieutdelning.

En investerare för 20 år sedan som ägde aktier och återinvesterade utdelningen hade kunnat skörda extremt väl – och detta är det bästa sättet att bygga en förmögenhet på.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.