Home > Två centralbanker dikterar prisförändringarna denna vecka

Två centralbanker dikterar prisförändringarna denna vecka

Den första veckan i december ligger bakom oss, och vi kan bokstavligt säga att det var en enkelriktad gata från en traders perspektiv då dollarn föll mot samtliga valutor. En av de tre viktigaste händelserna i veckan ligger även bakom oss, nämligen NFP-rapporten.

Med det sagt ligger fokus denna vecka på den europeiska centralbanken (ECB) på torsdagen. En dag tidigare kommer även Kanadas centralbank (BOC) utannonsera sitt penningpolitiska beslut, så prisförändringarna denna vecka bör bli intressanta, framförallt för EUR- och CAD-par.

ECB-utlåtandet på torsdag förväntas bli duvaktigt

ECB:s beslut kan redan vara prissatt på marknaden då centralbanken inte har varit blyga med att uttrycka sitt perspektiv. Marknaden förväntar sig inga räntesänkningar men en utökning av sitt program för kvantitativa lättnader och mer gynnsamma villkor i sina TLTRO:er (Targeted Long Term Refinancing Operations).

Det enda problemet är att ECB trots den duvaktiga hållningen kan se hur euron är starkare över hela marknaden. Dessutom handlar det inte bara om EURUSD. Samtliga euro-par har haft en uppåtgående trend på sistone. EURUSD specifikt nådde nästan 1,22 i fredags inför NFP-rapporten.

Brexit påverkar fortfarande prisförändringar på GBP

Brexit är fortfarande ett tema för finansiella marknader. Förhandlingarna pågår fortfarande och denna vecka är viktig för att se om Storbritannien faktiskt kommer bryta mot internationell lag. Om de väljer att göra det är risken att de förhandlingarna hittills har varit förgäves.

Amerikanska aktier fortsatt höga

Förra fredagens NFP-rapport var en besvikelse på så sätt att den avslöjade en svag arbetsmarknad i USA som kommer ta lång tid på sig att återhämta sig. Oavsett vilket lyckades den svaga rapporten inte stoppa marknaden från att fortsätta stiga. Dow Jones specifikt stängde över 30 000 tack vare den svaga dollarn.

Globala aktier nådde förra veckan 100 biljoner dollar, vilket är den högsta nivån någonsin. Det är lite ironiskt att detta sker under en pandemi, men visar samtidigt hur svårt det har varit för investerare att placera kapital i en värld av negativa räntor och låg avkastning.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto