Home > Två sidor av coronaviruset för USD

Två sidor av coronaviruset för USD

Den amerikanska dollarn är inte samma valuta för alla länder. När man köper och säljer på valutamarknaden är det viktigt att veta vart ett valutapar är på väg, inte hur det går för en enskild valuta.

Om man exempelvis satsar kortsiktigt på USD är det viktigt att hålla reda på hur mycket mer Fed trycker pengar jämfört med ECB. Men det är då endast ett valutapar som återspeglar eurons styrka och svaghet jämfört med USD. Det blir en jämförelse för de två ekonomierna och hur centralbankerna har agerat på sistone.

Men alla ekonomier är inte likadana, precis som att alla valutor inte är likadana. Även efter liknande perioder kan en valuta underprestera mot många olika valutor, samtidigt som den överpresterar mot andra valutor.

Vilket för oss in på USD under 2020.

USD jämfört med G10-valutor och tillväxtmarknaders valutor

Ekonomer använder ofta termerna utvecklade marknader och tillväxtmarknader för att särskilja mellan olika länders ekonomiska hållning. Detta är rimligt från alla perspektiv.

G10-ekonomierna anses ofta vara de ledande utvecklade länderna. Deras valutor konkurrerar både mot sina jämlikar men även mot tillväxtmarknadernas valutor.

Till följd av högre volatilitet i det politiska systemet på tillväxtmarknader fluktuerar deras valutor mer mot G10-valutor. Detta är specifikt fallet för USD, världens reservvaluta. Men varför?

Först och främst är stora delar av den skuld som finns på tillväxtmarknader betecknad i USD. Och tillväxtmarknader fortsätter att utfärda skuld i USD.

För det andra använder tillväxtmarknaders hushåll USD när de försöker skydda värdet i sina tillgångar från inflation. I länder som Brasilien, Turkiet och Ryssland är sannolikheten stor att du hittar amerikanska sedlar på gatorna snarare än euro eller andra valutor i andra G10-länder.

Fem månader in i coronavirus-krisen har vi sett olika sidor av USD. Å ena sidan faller den dramatiskt mot G10-valutor.

EURUSD, GBPUSD, NZDUSD och AUDUSD har gått uppåt sedan krisen startade samtidigt som USDCHF, USDCAD och USDJPY föll. Denna reaktion visar på en svag USD-trend mot andra G10-valutor, vilket innebär att korsen som tillhör dessa stora valutor stannar i snäva intervall (exempelvis har EURGBP befunnit i ett väldigt snävt intervall nära 0,9 i över två månader nu)

Å andra sidan stiger samma USD mot tillväxtmarknadernas valutor. Detta kan man framförallt se mot turkiska lira.

FX-ingripanden är inte så vanliga i G10-länder, men det händer att den schweiziska centralbanken ibland ingriper för att sakta ned värdeökningen för CHF.

FX-ingripanden är dock ganska vanliga på tillväxtmarknader. När man köper och säljer USD mot utvecklade valutor och tillväxtmarknaders valutor är det därför viktigt att tänka på hur lång investeringen ska vara och hur de aktiva marknadsdeltagarna fungerar.

Och överraskas inte om USD presterar på olika sätt. Detta sker ofta.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.