Home > Tvådelad amerikansk jobbrapport höjer sentimentet

Tvådelad amerikansk jobbrapport höjer sentimentet

Amerikanska börser lyfte, statspappersräntor steg kraftigt, och dollarn stärktes, efter sysselsättningsstatistik för oktober som antydde att det snart kan vara dags för Fed att börja skära ned på obligationsköpen, men den tvådelade arbetsmarknadsrapporten var knappast entydig.

Sysselsättningsstatistiken, som baseras på arbetsgivarundersökningar, visade en ökning med 204.000 personer i oktober, långt över väntade 120.000.

Enligt den andra undersökningen, bland hushållen, sjönk däremot sysselsättningen med 735.000 personer, samtidigt som nästan lika många försvann ur arbetskraften. Arbetslösheten steg till 7,3 procent, från 7,2 procent i september, vilket var i linje med förväntningarna.

”Jobbrapporten är i grund och botten goda nyheter för ekonomin och aktiemarknaden, men kommer åter att flytta fokus till prognoser om nedtrappade tillgångsköp från Federal Reserve. Aktier kommer att behöva kämpa sig genom en period med stigande räntor, och de kommer att lyckas till slut. Goda nyheter borde vara goda nyheter”, sade Howard Ward, chefinvesterare på Gamco Investors i New York, till Bloomberg News.

Ekonomerna på Deutsche Bank New York påminde om att flera Fed-ledamöter har antytt att en sysselsättningstillväxt på över 200.000 per månad är den ”substantiella förbättring” de vill se på arbetsmarknaden för att överväga att börja skära ner på obligationsköpen. De valde också att tona ner hushållsundersökningen på grund av störningar i samband med statliga nedstängningen.

”Det här höjer sannolikheten för att Fed kan börja dra ned på tillgångsköpen i december. Det kommer till stor del avgöras av tonen i novemberrapporten, som nu helt klart har blivit ännu viktigare. Kanske kommer Bernanke och Yellen försöka prata upp förväntningarna i kommande anföranden”, skrev Deutsche-ekonomerna, och manade till uppmärksamhet när Fedchefen Ben Bernanke talar senare på fredagskvällen och när Janet Yellen hörs av senatens bankkommitté nästa torsdag.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan noterades till 2,75 vid den svenska räntemarknadens stängning på fredagen, 13 punkter högre än vid samma tid på torsdagen. Tvåårsräntan steg samtidigt 3 punkter, till 0,31 procent.

Vid klockan 16.10 var Dow Jones Industrial Average 0,2 procent högre till indexnivån 15.625, medan det bredare S&P 500 noterades 0,3 procent högre till 1.753. Nasdaq Composite stärktes 0,8 procent till 3.886.

S&P 500 (Daily)
S&P 500 (Daily)
USA ränta 10 år
USA ränta 10 år

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto