Home > Tyska investerare fortsatt optimistiska visar ZEW

Tyska investerare fortsatt optimistiska visar ZEW

Tyska ZEW är en noga övervakad enkät som återspeglar nuvarande och framtida ekonomiska känslor i Tyskland, och de har nu avslöjat en ökning i maj för deras sex månaders-prognos. Medan tyska investerare är fortsatt optimistiska kortsiktigt ser de att de rådande tillstånden är de värsta sedan 2003.

ZEW är en enkät av tyska företag som frågar företagsledare ett antal frågor om nuvarande och framtida prognoser angående anställningar, fabriksbeställningar, finansiella hinder och så vidare. Då Tyskland är ett ekonomiskt kraftpaket i Europa lyssnar investerare noga på hur den tyska ekonomin ser ut, och använder den ofta som ett riktmärke för resterande Europa.

Tyskland är världens fjärde största ekonomi och föll ned i en lågkonjunktur under första kvartalet 2020. På grund av coronaviruskrisen och faktumet att de flesta stora företagen i landet har varit nedstängda lär denna lågkonjunktur bli ännu djupare under andra kvartalet.

Framtiden ser optimistisk ut

Framtidsprognosen för hur ekonomin lutar hoppade mot sina högsta nivåer sedan 2015, vilket är över förväntningarna. Detta visade 51,0 jämfört med prognostiserade 33,5 och betydligt högre än föregående månads 28,2.

Under normala marknadsförhållanden (det vill säga när investerare fokuserar på att tolka ekonomisk data för att förutspå de finansiella marknaderna) och inte under en pandemi hade denna data kunnat få Euron att flytta på sig. Under de senaste åren har den tyska ZEW-enkäten varit ett av de mest talande bevisen för hur den tyska ekonomin presterade. Under dessa märkliga tider verkar det dock som att investerare i princip ignorerar den.

Oavsett vilket har ZEW historiskt sett lyckats förutspå vändpunkter i ekonomin. Om detta stämmer kan optimismen för perioden vi har framför oss indikera att det finns en kommande vändpunkt för tysk och europeisk ekonomisk aktivitet.

Medan detta budskap är optimistiskt för marknader och ekonomin ser vissa rapporten som för optimistisk och tar den därför med en nypa salt. Tanken är att den tyska ekonomin, som många andra ekonomier i Europa och världen över, har nått eller är nära att nå botten, vilket innebär att det inte finns någon annan väg än upp. Mer specifikt kan det inte bli mycket värre än en lågkonjunktur som har orsakats av en pandemi.

Oavsett hur marknaden reagerar vet investerare att ZEW har stor makt när det kommer till att förutspå ekonomiska vändpunkter. Den data som kommer släppas under de kommande veckorna kommer visa ifall ZEW hade rätt eller fel.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto