Home > Tyskland ger marknaden ökad riskaptit

Tyskland ger marknaden ökad riskaptit

Svenska marknadsräntor stiger svagt i längre löptider och den tioåriga statsobligationsräntan är strax efter öppning upp 1 punkt till 1,52 procent. Den tyska tioårsräntan stiger samtidigt 1 punkt till 1,53 procent.

”Sentimentet verkar ha stöttats av vissa lugnande kommenterar från Tysklands förbundskansler Merkel”, skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

Angela Merkel sade vid en pressträff i Kanada att ECB:s förslag om obligationsköp är ”helt i linje” med Tysklands hållning.

”På många områden känner vi att vi är på rätt väg”, sade hon och tillade att beslutsfattare i euroområdet ”känner ett åtagande att göra allt vi kan för att bevara euron”.

Samtidigt sade Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja till Daily Telegraph att Finland förbereder sig för att euroområdet kan komma att brytas upp. Han sade att ingen i Finland vill detta, ”men vi måste vara förberedda”. Han sade också att Finland inte kan kompromissa med att lånen från räddningsfonderna EFSF och ESM ska vara seniora.

Finlands Europaminister Alexander Stubb sade på fredagsmorgonen att landet till 100 procent står bakom euron och att utrikesministerns spekulation om en uppbrytning av euron inte återspeglar den finländska regeringens position.

Här hemma visade Arbetsförmedlingens statistik att arbetslösheten i juli var 4,6 procent.

”Utfallet för juli visar på en arbetsmarknad där förändringarna har varit små hittills i år, trots en bekymmersam utveckling i delar av vår omvärld”, sade Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson i en kommentar.

Han tog själv främst fasta på att närmare 39.000 personer gick från Arbetsförmedlingen till arbete i juli, nästan 6.000 fler än för ett år sedan.

Klockan 9.30 släpper SCB statistik över industrins lager och kapacitetsutnyttjande under det andra kvartalet, där lagerstatistiken ger ledtrådar för eventuella revideringar av det andra kvartalets överraskande starka BNP. På lördag sommartalar statsminister Fredrik Reinfeldt i Gustavsberg.

På fredagens Europaagenda står euroområdets bytesbalans och handelsbalans i juni.

De amerikanska marknadsräntorna steg på torsdagskvällen med god riskaptit som stöttades av Angela Merkel och att antalet bygglov i juli steg till den högsta nivån på fyra år, vilket dämpar förväntningarna på ytterligare stimulanser från Federal Reserve. Ränteuppgången har sedan gröpts ur något under natten och sammantaget har den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan stigit 4 punkter till 1,83 procent, från torsdagens svenska stängning.

Klockan 15.55 i eftermiddag kommer preliminärt Michigan-index i augusti, som enligt Bloomberg News enkät väntas ha sjunkit marginellt till 72,2 från 72,3 i juli.

”Trenden i konsumentförtroendet framöver kommer att vara viktigt för att bedöma trenden i konsumtionen för andra halvåret”, skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev som tror att Michigan-index stiger till 73,0 och dessutom ser uppåtrisker efter den solida detaljhandelsstatistiken tidigare i veckan.

Klockan 16 kommer ledande indikatorer för juli, där analytikerna tror på en uppgång med 0,2 procent efter en nedgång med 0,3 procent i juni.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:237 mot dollarn från 1:233 vid svensk stängning på torsdagen. Euron stärks även mot yenen och handlas nära de starkaste nivåerna på sex veckor mot den japanska valutan.

Angela Merkels signaler om att Tyskland ställer sig bakom ECB:s krisbekämpning pekas ut som förklaringen till eurons styrka.

”Vi börjar se tidiga tecken på att vissa riktiga framsteg görs i euroområdet. Vi ser att euron kommer att återhämta sig något de kommande månaderna”, sade Andrew Salter, valutastrateg vid Australia & New Zealand Banking Group i Sydney, till Bloomberg News.

Den svenska kronan har under natten försvagats 3 öre mot euron till 8:29 och 1 öre mot dollarn till 6:71.

Av: Direkt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.