Home > Tyskland kan gå med på delad skuldbörda

Tyskland kan gå med på delad skuldbörda

Det sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i en intervju med Wall Street Journal, publicerad på torsdagen.

”Vi måste vara säkra på att en gemensam finanspolitik skulle vara oåterkallelig och väl koordinerad. Det kommer inte att finnas några gemensamt garanterade obligationer utan en gemensam finanspolitik”, sade han.

Detta skulle kräva att medlemsländerna ger upp en stor del av deras bestämmande över de egna nationella budgetarna, och många europeiska beslutsfattare frågar Berlin hur långt de är villiga att gå för att ge tillbaka finansiell styrka i euroområdet.

”Vi är villiga att gå så långt som krävs för att få en hållbar överenskommelse i Europa”, svarade Wolfgang Schäuble.

Enligt Wall Street Journal indikerar hans kommentar att Tyskland är mer flexibelt än många tror efter att förbundskansler Angela Merkel tidigare i veckan sade att en helt delad skuldbörda i Europa inte kommer att bli verklighet under hennes livstid. Tyska företrädare som var på plats vid hennes anförande sade att Angela Merkels kommentarer bara var en gest och att media har överdrivet dess betydelse.

”Vi kan inte separera ansvar (för skulderna) från kompetensen att ta beslut om finanspolitiken. Detta skulle vara att ignorera den mest grundläggande lektionen från krisen. Så fort vi får en gemensam finanspolitik i EU kan vi överväga gemensamt ansvar – ordningen är nyckeln”, fortsatte Wolfgang Schäuble.

Av: Direkt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.