Home > Tysklands industri-PMI och IFO-index sjönk i maj

Tysklands industri-PMI och IFO-index sjönk i maj

Den tyska industrins inköpschefsindex noterades till 45,0 i maj, jämfört med 46,2 månaden före.

Det visar preliminär statistik enligt Reuters.

Även IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk i maj.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en uppgång till 47,0 för den tyska industrins inköpschefsindex.

Index för tjänstesektorn noterades preliminärt till 52,2 i maj oförändrat från 52,2 månaden före. Här väntades en nedgång till 52,0.

Delindex för nya order för industrin sjönk preliminärt till 43,6 i maj från 44,9 i april. Det sammanvägda sysselsättningsindexet sjönk till 49,6 i maj från 50,5 i april.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till 106,9 i maj, jämfört med oreviderade 109,9 föregående månad, rapporterar Bloomberg News.

Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha sjunkit till 109,4, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Index över förväntningarna om framtiden sjönk till 100,9 i maj från oreviderade 102,7 föregående månad, väntat var 102,0. Index över det aktuella läget sjönk till 113,3 i maj jämfört med oreviderade 117,5 föregående månad, väntat var 117,1.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe sade till Reuters att osäkerheten kring eurozonens kris drabbar de stora företagen mest. Osäkerheten hänger samman med nyvalet i Grekland och den politiska förändringen i Frankrike, vilket har gjort företagen nervösa.

”Situationen i Grekland är oklar och den nye franska presidenten (Francois) Hollande för fram andra argument än sin företrädare”, sade han.

Klaus Wohlrabe sade dock också att en strimma av ljus är stigande förväntningar för exporten och att den svaga euron är en faktor här.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto