Home > Tysklands nästa regering kan komma att bli tuffare med att ge finansiella eftergifter till EU länder.

Tysklands nästa regering kan komma att bli tuffare med att ge finansiella eftergifter till EU länder.

Tysklands nästa regering kommer att bli tuffare med att ge finansiella eftergifter till Grekland, Frankrike och andra euroländer om det liberala partiet FDP blir förbundskansler Angela Merkels koalitionspartner.

Det sade FDP-ordföranden Christian Lindner i en intervju med Bloomberg TV, rapporterar Bloomberg News.

Enligt honom måste Tyskland vara tydligt mot Frankrikes president Emmanuel Macron om att det inte blir några ”penningpåsar”. Frankrike och Tyskland kommer inte att lösa EU:s problem genom att öka skulderna.

”Mitt intryck är att fru Merkel redan har kommit överens med herr Macron om att sätta upp nya ’krukor med pengar’ och transfereringar i Europa för tiden efter vårt val”, sade Christian Lindner.

Tvärtom insisterar FDP att ”euroländer måste vara ansvariga för sin egen finanspolitik”.

FDP vill vidare att en skuldavskrivning för Grekland skulle vara kopplad till att landet lämnar eurozonen, något som Angela Merkel helt har motsatt sig eftersom hon vill hålla ihop euroområdet.

Även om FDP har ett ideologiskt släktskap med det Merkel-ledda CDU-blocket så är politikskillnaderna större nu än tidigare och det är inte självklart med en koalition, enligt Lindner.

I en opinionsundersökning från ZDF, som publicerades på fredagen, har stödet för FDP ökat från 9 till 10 procent, jämfört med den senaste mätningen den 25 augusti.

Väljarstödet för såväl CDU/CSU som SPD var oförändrat på 39 respektive 22 procent, medan populistpartiet Alternativ för Tyskland, AfD, har tappat 1 procentenhet till 8 procent. Vänsterpartiet låg kvar på 9 procent och De Gröna på 8 procent.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto