Home > Uppdelningskostnader ej skrämmande stora enligt Atlas Copcos vd.

Uppdelningskostnader ej skrämmande stora enligt Atlas Copcos vd.

Att dela upp Atlas Copco medför visserligen en del kostnader, men de uppskattningar ledningen har gjort av dessa visar att de är hanterbara.

Det sade vd Ronnie Leten som svar på analytikerfrågor om detta vid måndagens presskonferens.

”Det är försvarbara kostnader, och vissa skattekonsekvenser, men de är inte skrämmande stora”, sade han.

Beträffande skattekonsekvenserna sade bolagets chefsjurist Håkan Osvald till Nyhetsbyrån Direkt efter presskonferensen att USA-skatteregler kräver att en inte alltför stor överlappning i de båda bolagens styrelser krävs. Annars blir utdelningen av ”Newco” till Atlas Copcos ägare skattepliktig i USA, förklarade han.

En tentativ sondering bland vid presskonferensen närvarande ledningspersoner och styrelseledamöter gav vid handen att de flesta ser en framtid inom ”rest-Atlas Copco” (kompressorerna, vakuumet och industritekniken) framför sig, varför således ”Newco” behöver rekrytera både ny ledning och styrelse.

Övningen är dock inte ny för huvudägaren Investor, som 2006 knoppade av Husqvarna från Electrolux – med nuvarande Atlas Copco-ordföranden Hans Stråberg som vd i Electrolux (2002-2010). Denne jämförde också under presskonferensen den nu decenniegamla affären med den som Atlas Copco står inför:

”Det här liknar Husqvarna: det handlar om en välskött verksamhet som kanske klarar sig bättre på egen hand och blir kanske till och med mer fokuserad”, sade han om den gruv- och byggverksamhet som är på väg att knoppas av.

Mer detaljerade finansiella frågor om affären lämnades obesvarade av finanschefen Hans Ola Meyer, med hänvisning till att den än så länge befinner sig i ett tidigt skede.

Uppdelningskostnader ej skrämmande stora enligt Atlas Copcos vd.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto