Home > Uppföljning: Semafo

Uppföljning: Semafo

Kommer ni ihåg Darfur-regionen i Sudan? Det var ett krig där som ledde till massvält. Vem som krigade mot vem där är irrelevant. Det relevanta  är att det fanns olja där, som kineserna lade vantarna på istället för till exempel U.S.A eller Frankrike.  Det är bara därför man fick höra om det på nyheterna.

Det är en del som har hänt sedan vi skrev om Semafo: Det kanadensiska gruvbolaget som bryter guld i västra Afrika. Bolaget har betalat sina fordringsägare och gjort sig skuldfritt, har en välfylld kassa och ökande vinsttillväxt . En första utdelning kommer att ges i juli i år, men det är bara på något låga 0,02USD/aktie. De lyckades också fortfarande sälja sitt guld till ett genomsnittligt pris som var högre än världsmarknadspriset under hela året.

Guldproduktionen 2011 blev ca 250.000uns guld, en minskning från föregående år. Den största delen av produktionen, ungefär 70%, kommer fortfarande från Mana-gruvan i Burkina Faso. Produktionsminskningen beror på att  gruvorna Samira Hill och Kiniero som har varit i drift väldigt länge nu börjar sina. Här är det första av det jag tycker är lite besynnerligt. Är det inte meningen att ett tillväxtbolag ska växa? Semafo har i alla fall marknadsförts som ett tillväxtbolag och jag antar att det är tillväxt som de svenska aktieägarna förväntar sig. Om man tittar på Semafos produktionsplan och estimat så ser man att deras guldproduktion har planat ut sedan 2009.

Semafo - Guldgruvor karta
Semafo - Guldgruvor karta

Tittar man på estimaten säger sig Semafo kunna producera uppemot 500.000Uns guld per år till 2015. Intressant är också att guldproduktionen enligt planen nu borde ha vänt uppåt, vilket det inte gjort i verkligheten. Det är väl då upp till en själv om man tror på att bolagets lovord eller inte. Nyligen har de dock ändrat produktionsestimaten en aning och säger sig kunna producera ungefär lika mycket guld som år 2011.

Semafo är med andra ord ett tillväxtbolag utan tillväxt i Afrika: Korruptionens näste. Allt kan hända. Just nu så har de goda förbindelser med makten men det kan ändras fortare än kvickt.

Somaliska pirater har nog de flesta hört talas om vid det här laget, men vet ni varför de blev pirater? En bidragande orsak var att landet splittrades och blev laglöst 1991 och därefter saknade sätt att upprätthålla sina gränser, speciellt sina territorialvatten. Detta utnyttjades av diverse fiskebåtar som trålade sönder botten och dumpade giftigt avfall där. När somalierna inte kunde fiska längre fanns det inte mycket annat de kunde försörja sig på.

Sedan har vi Libyen. Västvärlden verkade komma rätt bra överens med Khaddaffi trots att han gillade att spränga amerikanska flygplan. (Lockerbie) Vem bryr sig om människor sålänge oljan kommer in i utbyte mot färska dollarsedlar? Det som hände sen var att Khaddaffi ville sälja sin olja mot guld, och det går minsann inte. Saddam försökte ta betalt i Euro, och se hur det gick för honom. Petro/Narcodollar-systemet måste ju upprätthållas, eller hur?

Slutligen har jag nyligen hört om filmen Kony 2012. Det är en film om LRA:s rebelledare Joseph Kony som är verksam i Uganda. Vad lägligt att den kommer nu och inte för 20 år sen, då  stora mängder olja nyss har hittats i Uganda.

För att återgå till Semafo så har de ingen aktieägarlista: Kanadensiska regler gör så att man inte behöver rapportera innehav som inte övertiger 10%. Det är bara ett kanadensisk investmentbolag som därför kommer med på listan.

Det har påpekats  tidigare att råvarubolag, speciellt sådana som växer,  handlas  som ett derivat av den råvara de utvinner. Därför så är det väldigt viktigt att ha stöd av den underliggande råvaran eller råvarorna när man köper ett råvarubolag. Semafo har dessutom hela sin produktion ohedgad då de är så säkra på att guldpriset skall upp. Det är jag förvisso också, fast det kan ju komma gupp på vägen om kanske 40%, vem vet?

Nu kommer vi till den intressantaste biten. Värderingar som jag tidigare sagt göra av människor och är subjektiva. P/e ca 13 låter väl billigt för mig, men kanske inte för ett afrikanskt gruvbolag. Det ligger hursomhelst en hund begraven någonstans. (Eller några afrikanska barn.)

Man kan ju dock ljuga i siffror och ord, men någonting som aldrig ljuger i längden är grafen. Trenden är ner. Det ser faktiskt ut som en bubbla. Hela  den paraboliska uppåtrörelsen, volatilitetstoppen och sedan vändningen. Precis så skall det se ut. Värt att notera om bubblor är att de slutar strax under nivåerna där de började. Det skulle betyda 1-3CAD, eller 7-20 kronor. Vi får se. ”Trade with the trend, not your friend”. Underteckand ligger kort, och ska sälja mer om ett tag.

Semafo (daily)
Semafo (daily)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto