Home > Uppgångar i EUR efter det grekiska valet

Uppgångar i EUR efter det grekiska valet

EUR apprecierade över hela linjen i fredags med valutahandlare som var säkra på att oavsett utgången av det grekiska valet som tar plats på söndag, så kommer den internationella gemenskapen att aktivt arbeta för stöd till euroområdet. Valutaparet EUR/USD stängde handelsveckan på 1,2662, upp med närmare 70 punkter för dagen. Denna vecka kommer valutahandlare vilja fortsätta att uppmärksamma nyheter från Grekland. Det är mindre troligt att någon ny regering kommer att bildas direkt efter valet. Därför kan vi förvänta oss kraftig volatilitet i EUR, beroende på vilken konstellation den nya grekiska regeringen kommer att bestå av.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up up down up up
Veckotrend up down up down up up
Motstånd 1.2822 1.5813 79.80 0.9571 1.0217 0.8157
1.2767 1.5762 79.46 0.9520 1.0171 0.8122
1.2733 1.5730 79.24 0.9488 1.0142 0.8101
Stöd 1.2678 1.5679 78.89 0.9439 1.0097 0.8066
1.2644 1.5647 78.67 0.9407 1.0068 0.8045
1.2589 1.5596 78.32 0.9356 1.0023 0.8010

Ekonominyheter

USD – Dollar fortsätter sin baisseartade trend efter svaga amerikanska rapporter

USD föll mot dess viktigaste valutarivaler på fredagen efter lanseringen av ett sämre än väntat preliminär UoM konsumentförtroendeindex som investerare tolkade som ett tecken på att den amerikanska ekonomiska återhämtningen har stannat upp. Mot JPY föll USD med 90 punkter för dagen och nådde så lågt som till 78,60 i tidig morgonhandel. Greenbaken kunde dock iscensätta en liten korrigering uppåt innan valutan stängde veckan på 78,75. Valutaparet USD/CHF föll med över 50 punkter under kvällens handel för att eventuellt avsluta veckan på 0,9483.

En titt in i denna veckas handel kan onsdagen bli en volatil handelsdag för USD, då uttalanden från FOMC sker 16:30 GMT, följt av FOMC presskonferens 18:15 som väntas ge ledtrådar på frågan om Federal Reserve har planer att initiera en ny runda av kvantitativa lättnader för att stimulera den amerikanska ekonomin. Varje tal om nya stimulanspaket i USA den här veckan kan leda till betydande dollar nedgångar och då särskilt kontra tillflyktsortsvalutan JPY.

EUR – Grekiska nyheter redo att generera volatilitet i EUR

EUR lyckades utvidga sin hausseartade trend för att avsluta denna vecka på fredagen. Valutahandlare var någorlunda säkra på att trots utgången av det grekiska valet nu på söndag, så kommer den internationella gemenskapen aktivt att arbeta för att stödja euroområdets ekonomier. Förutom uppgången på 70 punkter kontra USD, avancerade EUR med över 60 punkter kontra JPY och 50 punkter kontra CAD. EUR hade inte samma lycka mot det brittiska pundet. Valutaparet EUR/GBP föll med nära 100 punkter på fredagen för att avsluta veckan på 0,8052.

Den kommande veckan kommer grekiska nyheter återigen dominera huvudrubrikerna på marknaden. Beroende på vilken konstellation den nya grekiska regeringen kommer att bestå av, kan EUR antingen vända till hausse eller baisse. Varje tillstymmelse till uppgång för EUR kan visa sig vara av en tillfällig natur. Analytiker varnar att även om en regering med pro-åtstramningar väljs i Grekland, kan de ekonomiska problemen i både Spanien och Italien fortsätta tynga EUR.

Guld – Priset på guld fortsätter att dra nytta av den globala ekonomiska osäkerheten

Guldpriset hade ytterligare uppgångar i handeln i fredags, efter att svaga nyheter från USA fick investerare att skifta sina tillgångar till säkrare avkastningstillgångar. Priset på guld steg med just över 10 dollar per uns under mitten av dagens handel för att nå så högt som 1632,23 dollar för ett uns. En liten korrigering nedåt under kvällens handel fick det att avsluta veckan på 1626,55 dollar per uns.

Denna vecka kommer investerare i guld att vilja fortsätta uppmärksamma nyheter från USA. Särkilt onsdagens FOMC presskonferens kan ge ledtrådar till vilka planer Federl Reserve har för att initiera en ny runda av kvantitativa lättnader för att stimulera tillväxt in den amerikanska ekonomin. Om Federal Reserve nämner någon form av penningpolitisk stimulans de kommande dagarna, kan investerare fortsätta skifta sina tillgångar till säkrare avkastningstillgångar, vilket kan få guldet att utvidga sin hausseartade trend.

Råolja – Råolja i platt handel för att avsluta veckan

Priset på råolja hade nästan inga rörelser i fredags, där svag ekonomisk statistik ut från USA och investerares oro för utgången av det grekiska valet höll råvaran nära dess senaste lägsta. Efter att ha nått så högt som 84,75 dollar för ett fat under nattens handel hade råoljepriset en liten korrigering nedåt vilket skickade priset ned till 83,39 dollar per fat under dagens handel.

Ser vi till denna veckas aktiviteter den riktning som råoljepriset tar kommer till stor del bero på hur investerare tolkar resultatet av det grekiska valet. Varje tecken på att resultatet från valet leder till ytterligare problem i euroområdet kan leda till att oljepriset vänder till baisse de kommande dagarna. Samtidigt skulle en regering med pro-åtstramningar formas i Grekland, kan oron vad gäller euroområdet lugna ner sig vilket kan få råoljepriset att stiga.

Tekniska nyheter

EUR/USD

De långsiktiga tekniska indikatorerna förser oss med blandade signaler för detta valutapar. Å ena sidan verkat det veckovisa diagrammets MACD/Osma börjat bildat ett hausseartat kors. Det dagliga diagrammets Williams Percent Range ligger för närvarande i det överköpta territoriet, vilket tyder på att en nedåtgående rörelse skulle kunna inträffa i en nära framtid. Intagande av en vänta och se strategi kan vara ett klokt val för detta valutapar.

GBP/USD

Williams Percent Range på det dagliga diagrammet ligger i det överköpta territoriet, vilket tyder på att en nedåtgående rörelse skulle kunna ske i en nära framtid. Dessutom tycks Slow Stokastiska på samma diagram vara på väg att bilda ett baisseartat kors. Valutahandlare kommer att vilja uppmärksamma denna indikator. Om det format ett kors så kan det vara ett bra tillfälle att öppna korta positioneringar.

USD/JPY

Bollinger Bands på det dagliga diagrammet har börjat smalna av, vilket tyder på att detta valutapar kan se en prisförskjutning inom en snar framtid. Dessutom svävar Williams Percent Range på samma diagram i det översålda territoriet. Valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar i detta par.

USD/CHF

Ett hausseartat kors på det dagliga diagrammets Slow Stokastiska tyder på att detta valutapar kan se rörelser uppåt inom den närmaste tiden. Denna teori stöds av Williams Percent Range på samma diagram. Ligga långt i detta valutapar kan vara att föredra för dagen.

Wild Card

Platina

Williams Percent Range på det dagliga diagrammet ligger för närvarande i det överköpta territoriet. Dessutom har Slow Stokastiska på samma diagram bildat ett baisseartat kors, medan RSI svävar nära 70 strecket. Detta kan vara ett bra tillfälle för valutahandlare att öppna korta positioneringar inför en eventuell brytning nedåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.