Home > Uppgörelse om Grekland drar ut på tiden.

Uppgörelse om Grekland drar ut på tiden.

Det blir ingen uppgörelse mellan euroländerna och Grekland om nästa reformomgång vid eurogruppens möte på måndag.

Troligen blir det inte heller vid mötet den 7 april.

Det sade EU-källor på torsdagen.

”Tekniskt skulle det vara möjligt att tjänstemännen gör tillräckligt med framsteg i dag, i morgon och över helgen. Men politiskt är det inte realistiskt”, sade en EU-källa.

EU-källorna avfärdade rykten i Grekland om att reformen av arbetsmarknaden skulle kunna skjutas upp till en senare reformomgång.

Många svåra frågor återstår förutom arbetsmarknaden. Till dem hör reform av skatte- och pensionssystemen, reform av elmarknaden, överföring av ägande vid privatiseringar, samt hur högt det primära budgetöverskottet ska vara åren efter 2018, då räddningsprogrammet tar slut.

Förhandlingarna förs på tjänstemannanivå mellan den grekiska regeringen och EU-kommissionen, IMF och ECB.

Eurogruppens möte den 7 april lämpar sig inte för att göra upp och godkänna nästa delutbetalning av nödlån till Grekland. Mötet hålls på Malta, på förmiddagen strax före det informella ekofinmötet.

”Logistiken fungerar inte för en grekisk uppgörelse. Man behöver drama, förhandlingar fram till klockan 5 på morgonen. Jag kan inte tänka mig att (tyske finansministern) Wolfgang Schäuble bara skriver på dokumentet som tjänstemännen kommer med utan justeringar”, sade en EU-källa.

Grekland är inte heller i akut behov av pengar förrän i juli. Då ska lånebetalningar på 7,5 miljarder euro ska göras.

Förhandlingarna på tjänstemannanivå väntas hacka sig fram under april månad, uppgav EU-källor. De kommer att störas av påsk och IMF:s årliga vårmöte i Washington den 21-23 april.

Vid eurogruppens möte på måndag får i stället euroländernas finansministrar nöja sig med en uppdatering om läget i förhandlingarna.

I övrigt ska eurogruppen diskutera euroländernas budgetar för 2017. Kommissionen ansåg i höstas att sju länder riskerar att inte följa stabilitetspaktenss regler. Länderna är Belgien, Cypern, Finland, Italien, Litauen, Portugal och Spanien.

Eurogruppen väntas också ge klartecken för att starta löpande jämförelser av euroländernas pensionssystem mot det som betraktas som bästa praxis. Syftet är att länderna successivt ska förbättra sina system.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto