Home > Uppmuntrande brittisk sysselsättningsdata får pundet att stiga

Uppmuntrande brittisk sysselsättningsdata får pundet att stiga

Det brittiska pundet (GBP) har haft en bra vecka hittills och har stigit mot bokstavligt talat alla andra valutor. Valutan nådde till och med rekord för året mot GBPCAD, GBPHUF och GBPJPY. Även om vi fortfarande befinner oss i januari är ökningen relevant då valutamarknaden befinner sig i konsolideringsläge och snäva intervall har gällt hela månaden hittills.

Anledningen till det brittiska pundets genombrott har kommit från en starkare än väntad sysselsättningsdata. Detta har inget att göra med de nuvarande nedstängningarna i Storbritannien då denna data kommer från december förra året. Efter förväntningar på 47 500 ersättningssökande levererade den brittiska ekonomin endast 7 000. Detta har orsakat förvirring bland många traders då de låga siffrorna är positiva, inte negativa. De har att göra med att färre ansöker om arbetslöshetsersättning än väntat, och därmed är det positivt för prognosen.

Denna data adderas även till redan positiv data från den föregående perioden, vilket signalerar att det finns tillgängliga jobb, trots begränsningar relaterade till COVID-19.

COVID-19 kan maskera de initiala effekterna av Brexit

Brexit hade inte kunnat komma vid en värre tidpunkt. Efter över fyra år av intensiva förhandlingar gick Brexit slutligen igenom i början av året. Tyvärr har marknadsdeltagare framförallt varit fokuserade på större problem, nämligen COVID-19-pandemin. Om man jämför dessa har de olika effekter på ekonomin – pandemin påverkar ekonomin just nu, medan Brexit troligtvis får en större påverkan under de kommande åren. Till följd av det finns det en risk för att positiva rapporter under början av året kan ha att göra med en vändning från COVID-19-lågkonjunkturen, snarare än positiva effekter av Brexit. Detta är något alla bör ha i åtanke.

Man bör dock ge beröm när det finns anledning till det. Denna rapport som mäter ersättningssökande släpps en månad inför arbetslöshetsgraden, och är den första indikationen på hur det går med arbetsmarknaden i Storbritannien. Eftersom konsumtion korrelerar med förhållanden på arbetsmarknaden är detta en viktig variabel i förståelsen av framtiden för den brittiska ekonomin, både kortsiktigt och på medellång sikt.

Det är inte överraskande att valutamarknaden var den första att reagera, och den reagerade genom att få GBP att stiga. GBPCHF-paret ligger nära rekord över 12 månader, på 1,22, medan GBPUSD ligger över 1,37 och EURGBP hotar att bryta under 0,88.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.