Home > Uppmuntrande tecken för ett Brexit-avtal

Uppmuntrande tecken för ett Brexit-avtal

Coronavirus-pandemin stal all uppmärksamhet från en av de viktigaste geopolitiska händelserna på flera årtionden – Brexit. Storbritannien och EU har mycket att prata om, och deadline i december 2020 närmar sig för var dag som går.

Det brittiska pundet har rört på sig på sistone, och osäkerheten på marknaden är tydlig. Exempelvis är 1.30 för GBPUSD, 1,20 för GBPCHF och 0,9 för EURGBP jämna siffror som GBP har legat runt ett tag nu.

Igår överraskade den brittiska Brexit-förhandlaren marknaden. Han antydde att samtalen hittills har gått bra, och att ett avtal kan nås så snart som i september. Plötsligt köptes och såldes GBP med en budton – en ton som snart därefter avtog. Vad var det som hände?

Avtalet mellan EU och Storbritannien baseras på ramverket mellan EU och Kanada

Tanken som kastades runt i går är att det nya avtalet mellan EU och Storbritannien kommer baseras på avtalet mellan EU och Kanada. Optimismen för ett möjligt avtal delades även av premiärminister Boris Johnson. Han närmade sig ämnet under ett besök på Irland och Storbritannien garanterar att inget kommer hota integriteten av EU:s enskilda marknad.

Om någon vill något tillräckligt mycket går det ofta att genomföra. Marknaderna kommer bevaka utvecklingen noga, men i slutändan är detta en förhandling som kommer kräva kompromisser.

Båda sidorna är intresserade av att ha ett avtal. Storbritanniens huvudsakliga handelspartner är fortfarande Europa, och ett Europa utan Storbritannien är ofullständigt. Man kan inte separera dessa av den enkla anledning att de (nu) delar gränser.

Tiden får avgöra om det var rätt eller inte att rösta fram Brexit. Just nu spelar det inte längre någon roll – ämnet har debatterats så länge att folk inte längre är intresserade av det. De flesta vill mest bara gå vidare!

Anledningen till varför dessa förhandlingar ta så lång tid har att göra med juridiska komplikationer. Diskussioner om lagar, domstolar, fiske – och slutligen inflytande och pengar är svåra att få nedskrivna på papper.

Det är först när ett avtal har nåtts som den sanna reaktionen kommer ses på det brittiska pundet.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto