Home > Uppmuntrande tecken för oljemarknaden

Uppmuntrande tecken för oljemarknaden

Om det finns ett diagram som bör läggas till i historieböckerna efter Coronavirus-pandemin är över är det detta vi visar här nedan. För första gången i historien har priset på råolja sjunkit till negativa siffror.

Detta skedde på terminsmarknaden där WTI april 2020-kontraktet föll dramatiskt då obalansen mellan tillgång och efterfrågan har skrämt bort investerare. Ett terminskontrakt är ett avtal mellan två parter, en köpare och en säljare, att leverera produkten i framtiden, men till ett pris som avtalats i början av kontraktet. Uträkningen för detta är enkel: Köparen tjänar pengar om priset ökar medan säljaren tjänar pengar ifall priset faller. Med hur mycket? Svaret hittar vi i skillnaden mellan priset vid leverans och det avtalade priset vid början av kontraktet.

Detta är dock inte så dramatiskt då framtidsmarknaden ser hur clearinginstitutet markerar priserna varje dag, vilket innebär att de aktörer som har kontrakt måste fylla på sina marginalkonton. Ändå är det ett dramatiskt händelseförlott då april månad visade oss hur mycket efterfrågan kan falla om man jämför med tillgången.

Börjar efterfrågan komma tillbaka?

Det var inte bara oljan som påverkades av pandemin. Även andra handelsvaror har haft problem då deras priser på ett skrämmande sätt för producenterna har dykt.

En ny studie från Världsbanken och OPEC visar att det för de tre månader som slutade i april 2020 såg hur australiskt kol och naturgas i USA och Europa även dem föll. Medan det inte var lika dramatiskt som för olja såg de en nedgång på -12,3% under tre månader, vilket är tillräckligt för producenter att omvärdera sina strategier.

Producenter fick dock ett uppmuntrande budskap från IEA (International Energy Agency) idag – prognosen för efterfrågan på olja har ökat. Det positiva här är inte med hur mycket, men utan att det visar på ett trendbrott.

Då allt fler ekonomier sakta men säkert börjar öppna upp igen lär efterfrågan på oljan och även andra handelsvaror börja öka. Då investerare, framförallt de på derivatmarknaden som använder den för att säkra upp sina risker, börjar se mot framtiden kan ökad efterfrågan vara ett positivt tecken för alla involverade parter.

Efter april månads historiska negativa pris på olja har länder utanför OPEC börjat minska på produktionen. Över hela världen stänger producenter ned tillgången snabbare än väntat, och även USA har hoppat på detta tåg.

För en råvara som är så viktig som olja är negativa priser en enastående utveckling. Det visar hur komplex en sådan här kris är och hur saker som kan framstå som omöjliga faktiskt kan hända om omständigheterna är rätt.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto