Home > Ursvag dollar närmar sig intressanta nivåer

Ursvag dollar närmar sig intressanta nivåer

Dollarn har försvagats mot kronan under de senaste 2 åren och den nedåtgående trenden har stämts av i ett tydligt mönster av lägre bottnar och lägre toppar. I inledningen av 2009 toppade dollarn samtidigt som VIX (volatilitetsindex) nådde extremt höga nivåer i samband med finanskrisen. Då dollarn vanligtvis ses som en säker valuta sker ett stort inflöde till denna i orostider, vilket förklarar en inledande förstärkning.

Rent tekniskt bildades en toppformation i form av en huvud-skuldra som sedan gav en ordentlig nedförsbacke. Efter ett kort uppehåll och dollarförstärkning under ett par månader har ännu en negativ trend tagit över hand, som till synes påminner om den förra.

Återigen skapas en huvud-skuldra-formation, som också stäms av tydligt på liknande sätt. Korrelationen och sambandet med VIX är tydlig där ett avstamp sker från nivån kring 15 (VIX) och ”skakar upp” dollarn till en ny topp. Intressant här är även trenden som i båda fallen liknar en nedåtgående kil, något som oftast pekar på en motsatt rörelse och utbrott när formationen är mogen.

Ett flertal nivåer har varit intressanta för USD/SEK. Nu senast området kring 6,50 som fungerat som en tillfällig stödnivå men som sedan bröts och stämdes av underifrån.

Än en gång synkades detta bra med VIX som gjorde avstamp vid 15 men orkade denna gång bara skicka upp dollarn till just 6,50. Detta skedde i början på mars då oron återigen tilltog på börsen.

Marknaderna stabiliserades och dollarn fortsatte sedan sin färd nedåt och handlas nu kring 6,20.

Vad som nu är intressant ur ett tekniskt perspektiv är att dollarn sökt sig ned mot intressanta nivåer kring 6 kronor (5,80-6,15 ca) och indikatorerna på vecko- och månadsbasis är nere på låga värden. Samtidigt börjar kil-formationen bli allt tightare och VIX närmar sig återigen nivåer kring 15.

Sammantaget är dollarn för tillfället svag, men en trigger såsom en orolig börs kan ge en väl-synkad motreaktion och en förstärkning mot kronan.

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto