Home > USA avfyrade flera kryssningsrobotar mot syriskt mål.

USA avfyrade flera kryssningsrobotar mot syriskt mål.

USA avfyrade under natten till fredagen ett flertal kryssningsrobotar mot syriska mål som en respons på den syriska regeringen kemvapenattack, som dödade över 80 civila, tidigare i veckan.

Det rapporterar New York Times och flera andra medier.

Enligt en senior företrädare för USA:s militär skjöt USA 59 Tomahawkmissiler mot flygbasen al Shayrat. Attacken riktades mot syriskt stridsflyg och annan infrastruktur, men riktades inte mot något som kan ha innehållit kemiska vapen.

Enligt källan fanns inga ryska stridsflygplan på flygbasen, och missilerna var inte riktade mot några ryska faciliteter.

Fredagens attack ska ha varit ett av de mindre aggressiva militära alternativ som presenterades för president Donald Trump av försvarsminister James Mattis på torsdagen. Attacken avsåg att sända ett budskap till den syriska regeringen om USA:s intentioner att använda militära åtgärder om de fortsätter använda kemiska vapen.

Kryssningsrobotarna avfyrades mindre än en timme efter att Donald Trump avslutat en middag med Kinas president Xi Jinping. Enligt New York Times sänder detta ett tydligt aggressivt budskap om Donald Trumps beredskap om att använda den militära styrka han har tillgång till.

Donald Trump sade i ett uttalande efter attacken att han beordrat ett riktat militärt angrepp mot det flygfält i Syrien som använts för kemvapenbombningen. Han sade att det inte kan råda någon tvekan om att Syrien hade använt förbjudna kemvapen.

”Det ligger i USA:s vitala nationella säkerhetsintresse att förhindra och avskräcka från spridningen och användningen av dödliga kemvapen”, sade Donald Trump.

”Det kan inte råda någon tvekan om att Syrien använde förbjudna kemvapen, bröt mot sina åtaganden under kemvapenkonventionen och ignorerade uppmaningarna från FN:s säkerhetsråd”, fortsatte han.

Reuters rapporterar, med hänvisning till en företrädare för Pentagon, att USA informerat Ryssland före attacken mot al Shayrat-flygfältet, och att attacken inte riktats mot de delar av flygbasen där ryska styrkor antogs befinna sig.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sade att USA har en hög grad av säkerhet om att saringas användes i tisdagens kemvapenattack. Han sade också att Ryssland har misslyckats med att uppfylla en överenskommelse från 2013 om att säkra de syriska kemvapnen, Ryssland har antingen varit delaktigt eller imkompetent i sin förmåga att uppfylla överenskommelsen.

Rex Tillerson sade också att ”vi anser att attacken i sig var proportionerlig”.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto