Home > USA-ekonomin i närheten av Feds dubbla mål.

USA-ekonomin i närheten av Feds dubbla mål.

Den amerikanska ekonomin har vänt tillbaka till att vara i närheten av Federal Reserves mål om maximal sysselsättning och en inflation på 2 procent.

Det sade vice Fed-chefen Stanley Fischer på måndagen, enligt Bloomberg news.

Han sade att USA-ekonomin utvecklas ”rimligt väl” och att sysselsättningstillväxten har varit ”robust”. Inflationen stärks samtidigt mot 2-procentsmålet.

Stanley Fischer sade dock att den ekonomiska återhämtningen inte har varit ”lycklig”.

”Oron över ekonomin speglar ett antal långsiktiga utmaningar, utmaningar som kommer att kräva en annan verktygslåda än den som använts för att hantera kortsiktiga cykliska nedgångar i tillväxten”, sade han.

Enligt Stanley Fischer kan finanspolitiska åtgärder som stärker produktiviteten lyfta den ekonomiska potentialen och adressera vissa långsiktiga utmaningar.

”Någon form av kombination av förbättrad offentlig infrastruktur, bättre utbildning, mer uppmuntran till privata investeringar och mer effektiv reglering kan ha en roll att spela för att stödja snabbare tillväxt i produktivitet och levnadsstandarder”, sade han.

Stanley Fischer noterade också tecken på att jämviktsräntan har fallit, vilket gör ekonomin mer känslig för chocker och innebär hot mot den finansiella stabiliteten. Än så länge har han dock inte sett bevis för att låga räntor påtagligt ska ha ökat bräckligheten i USA:s finansiella system.

I en frågestund efter anförandet sade han att USA ännu har låga långräntor, och att det finns ett behov av investeringar i infrastruktur för att öka produktiviteten och att finanspolitiska åtgärder som lyfter tillväxten under en utdragen period ”vore fantastiskt”.

Enligt Stanley Fischer finns det dock inte mycket utrymme att öka budgetunderskotten utan att det får negativa konsekvenser framöver.

Han sade vidare att den starkare dollarn kommer att påverka Feds penningpolitik endast i den mån den får effekter på sysselsättning och inflation.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto