Home > USA-valet: Biden vinner

USA-valet: Biden vinner

Joe Biden blev i helgen vald till USA:s 46:e president. Det var inte lätt för den demokratiska kandidaten att vinna Vita huset då valet var extremt jämnt.

Nu när vi vet vem som vann valet har ledare från hela världen börjat gratulera Biden på vinsten. Redan under helgen fick marknaden reda på en av de första sakerna som Biden kommer göra, nämligen att vända på ett av de mest kontroversiella besluten som Trump fattade under sin tid som president – att dra sig ur Paris-avtalet och WHO.

Vad mer kan vi förvänta oss från en demokratisk president?

Förväntningar på Biden som president

Aktiemarknaden vände uppåt inför helgen då det blev uppenbart att Biden skulle vinna. Anledningen till detta är att det finns förväntningar på ett enormt finansiellt stödpaket, samt massiva investeringar i infrastruktur.

En annan viktig sak på Bidens lista över saker att göra är dock att höge företagsskatten, vilket är den raka motsatsen mot vad Trump gjorde. Under Biden kan även marknaden förvänta sig tuffare regleringar och en starkare arbetskraftsrörelse.

Trump sänkte företagsskatten från 35% till 21%, och Bidens plan är att lyfta den tillbaka till 28%. Intäkter som kommer utomlands kommer beskattas hårdare för att försöka uppmuntra företag att hålla sig i landet snarare än att söka sig utomlands.

Även inkomstskatten kommer troligtvis höjas. Marginalskatten kommer höjas till 39,6% från 37% och den skatt som går till social trygghet för de som tjänar över 400 000 dollar om året kommer även höjas. Å andra sidan har Biden som mål att höja minimilönen i landet till 15 dollar i timmen.

Av alla de saker som utlovades under kampanjen är det en sak som är extra viktig för finansiella marknader, nämligen infrastrukturpaketet. Bidens plan är att investera över 2,4 biljoner dollar på infrastruktur, och den stora frågan här är om detta paket kommer kunna röstas igenom i kongressen.

På tal om kongressen är det möjligt att marknaden trodde att det skulle bli en ”blå våg” i valet, nämligen att demokraterna skulle vinna både kongressen och Vita huset. Detta ser just nu inte ut att hända, men det är inte omöjligt. Om det blir så kommer infrastrukturpaketet gå igenom kongressen utan problem, men om det inte blir så kommer republikanerna troligtvis motsätta sig det.

Allt sammantaget har Bidens vinst hejats på även av företag som påverkas av skatteökningarna. Förklaringen till det är att handelskrigen troligtvis kommer försvinna under Biden, vilket är gynnsamt både för amerikanska företag och samhället i stort.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.