Home > Usas aktieterminer faller när Ryssland beordrar trupper in i Ukraina

Usas aktieterminer faller när Ryssland beordrar trupper in i Ukraina

Dow-terminerna gick ner nästan 500 poäng, efter att ha tappat ännu mer under tidigare drag.

Situationen mellan Ryssland och Ukraina ökar osäkerheten på de globala marknaderna mitt i den amerikanska centralbankens förväntade räntehöjningar.

Dow Jones Industrial Average-terminerna föll kraftigt på måndagskvällen, där investerarnas oro ökade mitt under en potentiell invasion av Ukraina av Ryssland.

Dow-terminerna sjönk med 484 poäng, eller 1,4% till 33 555, efter att ha fallit mer än 600 poäng tidigare. Trycket slog också hårt mot S&P 500-terminerna och Nasdaq 100-terminerna, som sjönk med 1,7% respektive 2,3%.

Marknaderna i Asien öppnade också lägre, med Australiens ASX 200 ned mer än 1%.

På andra håll på marknaderna steg oljepriset under spänningen då Brent-oljan hoppade med mer än 3% till $96,84 per fat.

Guldpriserna ledde också till att investerare flydde in i säkra tillgångar för att nå $1 914 per ounce. Den ädla metallens uppsida såg att den nådde toppar som senast sågs i januari 2021, med 52-veckors högsta på $1 920 inte långt borta.

I kryptovalutor fluktuerade Bitcoin kraftigt på grund av spänningen i Ryssland. Efter att ha tävlat till tidiga morgonhöjder nära $39 500, sjönk flaggskeppskryptovalutan kraftigt till $37 500. Ett försök att ta igen förlusterna drabbades av ett bakslag av de geopolitiska nyheterna, och spårade rörelser på aktiemarknaden för att testa lägsta nivåer under dagen på $36 950.

Ryssland beordrar soldater till Ukraina

Sentimentet över marknaderna hade i stort sett varit negativt på måndagen efter att Rysslands president Vladimir Putin tillkännagav erkännande av Ukrainas utbrytarregioner Donetsk och Luhansk.

Situationen eskalerade ytterligare efter att Ryssland satte ut trupper i de två territorierna under förevändning av ett "fredsbevarande" uppdrag. Som rapporterats av Reuters kommer Rysslands erkännande av de två utbrytare territorierna med ett avtal som tillåter den ryska armén att upprätta militärbaser.

USA har aviserat sanktioner mot de två separatistrepublikerna, liksom EU.

Samtidigt har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy krävt lugn från ukrainare och bett om ett brådskande möte i FN:s säkerhetsråd.

Säkerhetsrådet är planerat att sammanträda klockan 21.00 ET på måndag. Den öppna sessionen kommer enligt ABC News att inkludera Ukraina, även om landet inte är medlem.

Taggar: