Home > USA:s BNP växte 6,9% Q4, överträffade uppskattningarna, aktier högre

USA:s BNP växte 6,9% Q4, överträffade uppskattningarna, aktier högre

  • Ekonomins tillväxttakt på 6,9% under fjärde kvartalet var bättre än de förväntade 5,5% och högre än 2,3% under tredje kvartalet.

  • Amerikanska aktier öppnade högre, med S&P 500, Nasdaq Composite och Dow alla upp mer än 1% i tidiga affärer.

Bruttonationalproduktsuppgifter (BNP) som publicerats av Bureau of Economic Analysis (BEA) på torsdagen visade att ekonomin accelererade under det fjärde kvartalet, och tillväxt registreras trots oro kring Covid-19 Omicron-varianten.

De ekonomiska uppgifterna indikerar att den amerikanska ekonomin växte med 6,9% i årstakt under fjärde kvartalet 2021, vilket överträffade analytikers uppskattningar på 5,5%.

BNP-tillväxten under de tre månaderna oktober till slutet av december var också mycket högre än väntat jämfört med takten under tredje kvartalet. Q3:s oreviderade siffror visade att ekonomin expanderade med en årlig takt på 2,3%, den lägsta takt som BNP hade stigit sedan andra kvartalet 2020.

Enligt uppgifterna som släppts av handelsdepartementet utlöstes den uppåtgående impulsen från sektorer som personlig konsumtion, affärsutgifter, bedömning av privata lager och export.

Till exempel, medan konsumtionsutgifterna under kvartalet växte med 3,3% jämfört med de 3,4% som förväntades, överträffade den betydligt tillväxten på 2,0% under tredje kvartalet. De privata kärnutgifterna ökade med 4,9% från kvartalet mot 4,9% som var förväntat. Det var dock bättre än de 4,6% som registrerades för tredje kvartalet.

Sammantaget växte den amerikanska ekonomin under 2021 med en årlig takt på 5,7%, den snabbaste sen 1984. 2020 växte ekonomin med negativa 3,4%.

Rapporten kommer ut samtidigt som den amerikanska centralbanken Federal Reserve tittar på en första räntehöjning för 2022, vilket förväntas på grund av stigande inflation som nådde en nästan 40-årig högsta nivå förra året.

På onsdagen sa Fed-ordföranden Jerome Powell att han förväntade sig att ekonomin skulle sakta ner åtminstone under årets första månader. Han uttryckte dock tron att den amerikanska ekonomin i stort sett var i en stark position.

Marknadens reaktion på BNP-nyheterna har varit positiv, och Wall Street öppnade högre på torsdagen.

S&P 500 är 1,73% upp, medan Nasdaq Composite och Dow Jones Industrial också handlas högre i tidiga morgonaffärer, upp 1,57% respektive 1,65%.

Taggar: