Home > USA:s ekonomi är ”fortsatt sårbar för bakslag”

USA:s ekonomi är ”fortsatt sårbar för bakslag”

Det sade Federal Reserves vice-chef Janet Yellen i ett tal under natten mot torsdagen, rapporterar Bloomberg News.

”Jag är övertygad om att det finns fortsatt utrymme för Fomc att tillhandahålla ytterligare policy-ackommodering. Det kan mycket väl bli lämpligt att försäkra mot negativa chocker som skulle kunna knuffa ekonomin in på ett område där en självförstärkande nedåtgående spiral av ekonomisk svaghet skulle bli svår att stoppa”, sade hon.

Janet Yellen sade att hon räknar med en mycket ackommoderande policy under rätt lång tid och att denna kan föras via balansräkningen eller guidning. Hon sade att den amerikanska ekonomin växer i ”måttlig takt”, men att betydande motvindar kommer att hålla tillbaka återhämtningen.

Sysselsättningsgapet väntas bara slutas långsamt och hon räknar med en inflationstakt på eller under 2 procent under förutsägbar framtid.

Hon sade att riskerna lutar mot en svagare ekonomi och att den amerikanska arbetsmarknaden fortsatt är ”mycket svag”. Hon ser endast en gradvis förbättring av arbetsmarknaden. Dessutom utgör bostadsmarknaden fortsatt en källa av ”betydande motvind”. Samtidigt väntas avmattningen i Europa hålla tillbaka den amerikanska exporten.

Fed vice-chef sade också att hon ser ”väldigt allvarliga problem” med uthålligheten för den amerikanska finanspolitiska situationen och uppmanade kongressen att anta en uthållig budget.

Hon tyckte att den senaste tidens ekonomiska data varit en besvikelse och att arbetsmarknaden verkar ha kört fast, men att säsongsmässiga faktorer påverkade jobbstatistiken.

Tidigare på onsdagen sade hennes Fed-kollegor John Williams och Dennis Lockhart att centralbanken bör vara beredd att vidta åtgärder om ekonomin försämras ytterligare.

Analytiker som Bloomberg News talat med såg Janet Yellens tal som en upptakt till att Fed tydligt överväger ytterligare lättnader.

”Fed håller sitt krut torrt, men signalerar åtminstone att de är villiga att agera”, sade Diane Swonk, chefekonom i Chicago hos Mesirow Financial, till Bloomberg News.

Beige Book

Federal Reserve skrev i sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, som publicerades på onsdagen att den amerikanska ekonomin växte i måttlig takt förra månaden. Tillverkningsindustrin expanderade, medan hushållens konsumtion var stabil eller ökade svagt.

Bankerna i de flesta distrikten rapporterade om hög efterfrågan på lån, medan lönetrycket på det hela taget var måttligt.

Enligt Fed var inflationen överlag fortsatt måttlig i distrikten.

Centralbankens kontakter rapporterade att de ekonomiska utsikterna var fortsatt positiva, även om de var lite mer försiktiga i sin optimism.

Efterfrågan var starkast i bil- och ståltillverkningen, medan investeringsplanerna var positiva i de flesta distrikten.

Vidare förbättrades förhållandena för bostadsfastigheter i de flesta distrikt, enligt rapporten, medan bostadsutlåningen visade en ”långsam förbättring” och kreditkvaliteten uppgavs vara fortsatt solid.

Enligt Beige Book var anställningarna stabila eller visade en måttlig förbättring.

Av: Direkt/Tradingportalen

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.