Home > Usa:s KPI kommer idag: här är 3 skäl att sälja den amerikanska dollarn

Usa:s KPI kommer idag: här är 3 skäl att sälja den amerikanska dollarn

Inflationen i USA presenteras idag, och marknaden förväntar sig en ökning med 0,8% MoM. Hur kommer den årliga KPI:n att se ut och vad kommer den amerikanska dollarn att göra?

Idag är veckans viktigaste handelsdag för valutahandlare och många andra marknadsaktörer. USA:s KPI- eller inflationsdata för februari är planerad att släppas tidigare under den amerikanska sessionen, och konsensus är att priserna på varor och tjänster steg ytterligare 0,8% under föregående månad.

Risken för att inflationen är högre än så lutar dock uppåt. Inflationen var tänkt att nå en topp i februari, men konflikten i Ukraina ledde till en häpnadsväckande ökning av energipriserna. Om februaridata överstiger förväntningarna, förvänta sig därför marsdata att visa en ytterligare ökning.

De amerikanska KPI-beräkningarna för februari ligger i ett snävt intervall, från 7,7% enligt Societe Generale till 8,1% enligt Pictet. Alla andra uppskattningar ligger mittemellan, men risken är att inflationen kommer ut i den högre delen av intervallet eller till och med över.

Så finns det några skäl att sälja den amerikanska dollarn?

Inflationen är i en stigande trend

Till att börja med är inflationen i USA på en stigande bana. I januari nådde den 7,5%, den högsta nivån på fyra decennier.

Amerikanska dollarns styrka saknar momentum

För det andra saknar den amerikanska dollarns styrka fart, åtminstone på sistone, att döma av prisåtgärden. Till exempel har USD/JPY svårt att hålla över 116, AUD/USD är långt över sina lägsta nivåer, och till och med EUR/USD-paret tog sig upp.

Dollarn ses som en säker tillflyktsort och mycket av dess vinster i dessa dagar tillskrivs konflikten i Ukraina. Den kunde dock inte hålla fast vid dessa vinster, vilket visade på bristande fart.

Oljepriserna steg

Slutligen, den obevekliga ökningen av oljepriserna ger ytterligare energi till inflationsförväntningarna. WTI-råoljepriset handlades nyligen över $120/fat, och därmed förväntas mer uppsida i priserna på varor och tjänster.