Home > Usas marknader stänger högre, Pfizer faller 4% – Marknadsöversikt

Usas marknader stänger högre, Pfizer faller 4% – Marknadsöversikt

  • Den amerikanska aktiemarknaden handlades högre på tisdagen för att notera nya uppgångar efter en i stort sett dämpad måndag, med uppgången i sentimentet på grund av fler företagsvinster.

  • Riskaptiten var märkbart starkare inför inflationsdata på torsdagen, där analytiker räknar med att konsumentpriserna kommer att stiga med 7,3% i januari.

USA:s riktmärken slutade i positivt territorium, med Nasdaq-kompositen upp 1,28% och Dow Jones Industrial Average 1,06% högre. S&P 500 hoppade 0,84% för att markera en liten vändning för aktier efter måndagens besvikelse mot stängning.

Den positiva stängningen för amerikanska marknader kommer efter att europeiska och asiatiska aktier hade en blandad session på tisdagen. I Europa studsade det paneuropeiska Stoxx 600-indexet strax över den platta linjen, medan Storbritanniens FTSE 100 stängde precis i minus på -0,08%.

Investerare inväntar amerikanska KPI-data

Aktier fortsätter att ha ett volatilt år, med optimism i februari dämpad av inflationsoro även när centralbankerna intar aggressiva hållningar med räntehöjningar.

Den här veckan relaterar nyckeltalen till amerikansk inflation. Prognoser är att uppgifter om konsumentprisindex (KPI) kommer att stiga med 7,3% i januari, vilket håller inflationssiffrorna på den högsta nivån på nästan 40 år.

Bank of England (BoE) höjde räntorna förra veckan, andra gången efter decembers överraskande drag. Den amerikanska centralbanken förväntas genomföra den första höjningen i mars och potentiellt gå på fem höjningar 2022.

Pfizer-aktien faller 4%

Pfizer, som rapporterade sina resultat för fjärde kvartalet på tisdagen, föll med 4% efter intäkter som kom in lägre än analytikers uppskattningar. Läkemedelstillverkaren såg dock att försäljningen av Covid-19-vaccin nådde 12,5 miljarder dollar till de högsta förväntningarna. Vid stängning var PFE-aktien prissatt till $51,70, cirka 2,8% ned.

Resultatsäsongen fortsätter och flera företag har rapporterat starka resultat och intäkter, för att slå konsensusuppskattningar.

Apple Inc, Microsoft Corp och Amazon har varit några av de starka resultaten, medan resultat för fjärde kvartalet och intäktsguidning från Meta Platforms, Netflix och Peloton har varit några av de framstående missarna.

Taggar: