Home > USD/CAD-prisförutsägelse före Bank of Canadas beslut

USD/CAD-prisförutsägelse före Bank of Canadas beslut

Bank of Canada kommer att släppa sitt penningpolitiska beslut den kommande onsdagen. Vad kommer USD/CAD att göra, med tanke på att den studsade från dynamiskt stöd i fredags?

2021 visade sig vara ett konsolideringsår för valutaparet USD/CAD. Medan den amerikanska dollarn gick upp mot de flesta av sina jämförbara konkurrenter (t.ex. euro, japanska yen, brittiska pund), hade den svårt att göra detsamma mot den kanadensiska dollarn.

En av anledningarna till den kanadensiska dollarns styrka var Bank of Canadas penningpolitik. Centralbanken var en av de första bankerna att minska sina tillgångsköp i den utvecklade världen.

Dessutom tvekade den inte att överraska marknaden, ignorerade konsensus och blev mer hökaktig än väntat. Som sådan rörde sig USD/CAD ingenstans 2021, ett år då oljepriset överträffade – ytterligare ett positivt för den kanadensiska dollarn.

USD/CAD hausseartad bias kvarstår medan över 1,23

Den tekniska bilden ser hausseartad ut medan marknaden håller sig över 1,23. Detta är en pivotal nivå, och medan de är ovanför, kommer tjurar att fortsätta trycka mot horisontellt motstånd som ses i 1.30-området.

I fredags studsade marknaden direkt från dynamiskt stöd. Genom att göra så förblir serien av högre låga nivåer intakt, och trycket byggs upp för att trycka mot motstånd.

En paus under 1,23 ger björnar kontroll

På baksidan ger en paus under 1,23 björnarna kontroll. Ett sådant drag öppnar portarna till ett nytt försök på 1.20-nivån – en nivå som erbjöd starkt stöd vid det första försöket att bryta lägre.

Kommer Bank of Canada att leverera ett hökaktigt uttalande?

Två jokertecken kan påverka prisåtgärden för USD/CAD och kan följaktligen leda till ett avbrott på viktiga tekniska nivåer. Det ena är Bank of Canadas beslut som väntas nästa onsdag.

Marknaden förväntar sig ingen förändring i räntenivån, men detta är en centralbank som används för att överraska marknader. Faktum är att många marknadsaktörer anser att banken borde agera tidigare för att bekämpa stigande inflation.

En annan är oljepriset. WTI-råoljepriset klättrade över 2021 års toppnivåer och hotar att röra sig över $90. Så länge oljepriset förblir bud, är den kanadensiska dollarn också bud, eftersom högre oljepriser bådar gott för den kanadensiska BNP.