Home > USD/CAD-signal för 2020: 1,30 är fortfarande en central nivå

USD/CAD-signal för 2020: 1,30 är fortfarande en central nivå

Valutaparet USD/CAD är nästan oförändrat för året. Efter att ha handlats så lågt som 1,20 kom den tillbaka till förra januaris nivåer. Vad kommer att driva prisändringen 2022?

En av de mest intressanta marknaderna att handla under 2021 var USD/CAD. De två valutorna som utgör detta par var extremt volatila, och under ett tag rörde de sig till och med på ett korrelerat sätt.

För det första var den amerikanska dollarns styrka ansvarig för detta. Dollarn steg mot sina konkurrenter 2021. Men den kanadensiska dollarn var lika stark under vissa perioder av året. Eftersom den är starkt beroende av oljepriset kan den kanadensiska dollarn avvika från det övergripande marknadssentimentet.

Tolka den tekniska bilden

För att fullt ut förstå betydelsen av 1,30-nivån behöver man se tillbaka så långt som till 2019. Det är då växelkursen bildade ett hausseartat flaggmönster som fann stöd över 1,30-nivån.

Efter att den bröt högre förblev prisåtgärden hausse och nådde 1,46, på grund av att finansmarknaderna smälte effekterna av covid-19-pandemin. Men när centralbankerna ingrep, och särskilt Federal Reserve, återhämtade sig oljepriset, och så gjorde den kanadensiska dollarn det också.

På sin väg lägre hittade USD/CAD ett visst stöd igen vid det pivotala 1,30-området, men stödet kunde inte hålla. På en tydlig brytning lägre sjönk den hela vägen till 1,2, innan den studsade.

Omicron kan påverka den kanadas BNP

Även om den kanadensiska befolkningen är mycket vaccinerad, utgör den nya varianten, Omicron, en risk för den kanadas BNP. Trots att sysselsättningen steg med 154 000 i november sjönk produktiviteten för femte kvartalet i rad. Ur denna synvinkel riskerar den kanadensiska dollarn att falla ytterligare; sålunda är USD/CAD-biasen hausse 2021.

Federal Reserve och Bank of Canadas politik skiljer sig åt

Slutligen har de två centralbankerna olika penningpolitik. Bank of Canada minskade sina tillgångsköp snabbare än Fed mot bakgrund av inflationen i Kanada och nådde 4,7%, den högsta på 30 år. Som ett resultat prissätter marknaderna nu fem räntehöjningar nästa år, men risken är att inflationen sjunker under 2022 och därmed kan Bank of Canada dra åt mindre än vad marknaden förväntar sig.

När det gäller Federal Reserve hände det motsatta. Istället tillkännagav de att de fördubblade sitt nedtrappningsprogram, vilket signalerade snabbare åtdragning. Som sådan kan de höja inför Bank of Canada och leverera fler räntehöjningar under 2022.

Återigen stöder skillnaden i penningpolitiken ett steg över 1,30. Räkna därför med att valutaparet kommer att trigga några stopp på en daglig stängning över nivån.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto