Home > USD faller efter nedslående KPI-siffror

USD faller efter nedslående KPI-siffror

De senaste uppgångarna i USD fick sig en törn vid slutet av handelsveckan efter lanseringen av en svagare än väntad amerikansk underliggande KPI-siffra. Siffran som kom in på 0,1 %, sådde ett frö av tvivel hos investerare för att de amerikanska styrräntorna skulle höjas tidigare än planerat. Som ett resultat av detta föll valutaparet EUR/USD med cirka 100 punkter på fredagen, för att stänga veckan på 1,3174. När det gäller den kommande handelsveckan innebär en brist på nyhetshändelser att USD kan inta en fortsatt baissetrend den närmaste tiden. Trots detta, kan amerikanska bostadssiffror som är planerade att släppas på onsdag och fredag ge USD en möjlighet att ta igen sina senaste nedgångar.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down up down up up down
Veckotrend up up down up up down
Motstånd 1.3267 1.5945 84.14 0.9266 1.0715 0.8384
1.3205 1.5895 83.70 0.9223 1.0667 0.8353
1.3166 1.5864 83.43 0.9197 1.0638 0.8332
Stöd 1.3104 1.5814 82.98 0.9154 1.0590 0.8331
1.3065 1.5784 82.70 0.9127 1.0560 0.8278
1.3002 1.5733 82.26 0.9085 1.0513 0.8255

Ekonominyheter

USD – USD deprecierade kontra dess större valutarivaler vid veckans stängning USD deprecierade kontra dess större valutarivaler vid veckans stängning

Sämre än förväntade grundläggande indikatorer från USA, ledde till betydande nedgångar i USD inför handelsveckans avslut. Både den underliggande KPI och det preliminära UOM konsumentförtroendeindexet kom in under analytikernas prognoser. Det underliggande konsumentprisindexet (KPI) dämpade i synnerhet hoppet om att Federal Reserve skulle komma höja de amerikanska styrräntorna tidigare än väntat.

Utöver nedgångarna mot euron, föll USD även mot den japanska yenen och schweizerfrancen. Valutaparet USD/JPY föll till så lågt som 83,18 på fredagen, innan valutaparet hade en liten återhämtning för att stänga veckan på 83,44. Valutaparet USD/CHF vilket nådde en topp på 0,9254 under förmiddagen, föll med 100 punkter för att stänga veckan på 0,9154.

När det gäller denna veckas begivenheter, kommer en brist på viktiga nyhetshändelser inte ge USD många möjligheter att vända den nuvarande baisseartade trenden. Ändå finns det flera indikatorer som kan visa sig skapa volatilitet på marknaden. Amerikanska bostadssiffror som är planerade att släppas på onsdag och fredag, kan signalera ytterligare uppgångar i den amerikanska ekonomiska återhämtningen. Dessutom förväntas torsdagens veckovisa arbetslöshetsrapport visa pågående förbättringar på den amerikanska arbetsmarknaden. Om detta förfaller var riktigt, kan USD se uppgångar som en följd.

EUR – EUR hade en blandad handel vid slutet av veckan

EUR såg betydliga uppgångar mot sina säkrare tillflyktsortsvalutor vid slutat av förra veckans handel. Valutaparet EUR/USD vände sin nedåtgående trend på fredagen och apprecierade långt över 100 punkter för att stänga dagen på 1,3174. Mot den japanska yenen, var EUR upp med nära 100 punkter för att stänga ut veckan på 109,92. Orsaken till den gemensamma valutans vändning enligt analytiker var de svaga rapporterna som kom från USA, vilket fick valutahandlare att flytta sina tillgångar bort från USD och JPY. Men sett till hela dagen var inte allt positivt för euron. Valutaparet EUR/CHF baisseartade trend höll i sig från torsdagen för att stänga veckan på 1,2060. Med början på torsdagsmorgonen hade paret sjunkit med nära 100 punkter.

När det gäller den här veckan kommer valutahandlare vilja notera flera potentiellt viktiga ekonomiska indikatorer från euroområdet. Torsdagen i synnerhet kan komma se tung volatilitet då två av tunga ekonomierna i eurozonen, Tyskland och Frankrike publicerar sina tillverkningsindex. Dessutom kan ett tal från ECB: s ordförande förse investerare med ytterligare ledtrådar för det aktuella läget i euroområdets ekonomiska återhämtning. Under tiden kan EUR se ytterligare uppgångar de närmaste dagarna, om nyheterna från USA återigen kommer in med rapporter under analytikers prognoser.

Råolja – Råoljepriset hade uppgångar vid slutet av veckans handel

Råolja vände uppåt efter att ha fallit tidigare i veckan för att stänga fredagens handel på 107,18 dollar per fat, upp med nästan 2 dollar per fat för dagen. Analytiker tillskrev ökningen i priset på olja till sämre än väntade amerikanska grundläggande indikatorer, som fick USD att depreciera på fredagen. Vanligtvis leder en baisseartad USD till att driva upp priset på råvaror såsom olja, då råvaror blir mer attraktiva för internationella köpare. Dessutom fick rädslan för ett minskat utbud till följd av det kommande EU-embargot mot iransk olja, oljepriset att stiga.

När det gäller denna vecka, kan råoljepriset fortsätta sina uppgångar, under förutsättning att USD fortsätter sin baisseartade trend. Valutahandlare kommer vilja notera resultaten av flera amerikanska indikatorer, inklusive tisdagens index för bygglov och onsdagens befintliga försäljningssiffror för befintliga bostäder. Skulle någon av dem komma in lägre än väntat, kan USD sjunka ytterligare vilket kan bidra till att stödja ett högre råoljepris.

Dow Jones – Dow Jones hade små nedgångar under fredagens handel

Dow Jones nådde en topp i fredags efter sju på varandra följande handelsdagar av kraftiga uppgångar. Dow Jones stängde veckan på 13 158,25, ner från fredagens höga på 13 222,25. Även om den nedåtriktade rörelsen tillskrevs sämre än väntade amerikanska grundläggande faktorer, var analytiker snabba med att konstatera att uppgångarna för veckan var den största hittills i år.

Denna vecka kommer valutahandlare vilja att notera resultaten av flera amerikanska indikatorer, i synnerhet de befintliga och nya försäljningssiffror för hem som planeras för onsdag och fredag. Varje tecken på att den amerikanska ekonomiska återhämtningen har börjat ta fart kommer sannolikt att hjälpa de amerikanska aktierna att ta fart. Om någon av bostadsindikatorerna kommer in över de ovanstående prognoserna, kan Dow Jones återuppta sin uppåtgående rörelse.

Tekniska nyheter

EUR/USD

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna visar detta valutapar i en intervallhandel, vilket innebär att inga betydande rörelser är prognostiserade vid denna tidpunkt. Valutahandlare rekommenderas inta en avvaktande hållning för detta par, där en tydligare bild kan presentera sig senare idag. Det dagliga diagrammets Williams Percent Range som för närvarande har en uppåtgående trend, kan så småningom träda in i det överköpta territoriet. I ett sådant fall kan en baisseartad korrigering inträffa.

GBP/USD

Det veckovisa diagrammets Williams Percent Range är för närvarande väl förankrad i det överköpta territoriet, vilket tyder på att en nedåtgående korrigering kan inträffa den närmaste tiden. Ett baisseartat kors på det dagliga diagrammets MACD/OsMA ger ytterligare stöd för denna tankegång. Valutahandlare kan vilja ligga kort i sina positioneringar.

USD/JPY

Ett baisseartat kors på det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska tyder på att en nedåtgående prisrörelse kan inträffa den närmaste tiden. I ett annat tecken på att valutaparet kan börja röra sig nedåt, är det dagliga diagrammets Williams Percent Range som för närvarande ligger vid -20. Ligga kort kan vara att ett bra val för det här valutaparet.

USD/CHF

En sammandragning av Bollinger Bands på det veckovisa diagrammet visar att en prisförskjutning kan inträffa under de kommande dagarna. Med detta sagt är de tekniska indikatorerna grumliga för vilken riktning rörelsen kommer att ta. Valutahandlare kan kanske vilja ta en avvaktande hållning för detta valutapar i dag.

Wild Card

GBP/JPY

Ett baisseartat kors på 8- timmarsdiagrammets Slow Stokastiska indikerar att detta valutapar kan komma att se en nedåtgående korrigering. Denna teori stöds av RSI på samma diagram, som ligger ungefär runt 75. Forex valutahandlare kanske vill ligga kort i sina positioneringar inför en möjlig brytning nedåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.