Home > USD i fokus efter FOMC-utlåtande

USD i fokus efter FOMC-utlåtande

FOMC-mötet för juli månad är äntligen avklarat, och det innehöll en del överraskningar för Fed:s penningpolitik.

Ordförande Jerome Powell gav återigen ett starkt framförande och belyste de risker vi har framför oss under pandemin.

Det nya var att Fed för första gången sedan pandemin bröt ut kopplade den ekonomiska återhämtningen till virusets livslängd. Fram tills nu uppfattade Fed viruset som en extern chock av enastående proportioner, men COVID-19 tog sig inte hela vägen in i FOMC:s utlåtande.

Detta förändrades igår.

Ekonomisk återhämtning kopplas till virusets utveckling

I början av pandemin uttryckte Fed måttlig optimism att ekonomin kan komma att uppleva en V-formad återhämtning. En snabb återhämtning efter den initiala chocken var en möjlighet.

Men, känslan förändrades då månaderna gick. På gårdagens presskonferens upprepade ordförande Powell flera gånger att den ekonomiska återhämtningen kommer ske gradvis, och att den beror helt och hållet på virusets utveckling.

En annan viktig aspekt vi tar med oss från gårdagens presskonferens har att göra med skapandet av jobbtillfällen. Mer specifikt bekräftade Fed att över 14 miljoner människor fortfarande är utan jobb jämfört med nivåerna innan krisen. Dessutom är sannolikheten inte hög att det kommer finnas jobb åt dessa människor inom en snar framtid.

En annan viktig distinktion har att göra med Fed:s möjlighet att låna respektive spendera. Ja, de har program för utlåningsfaciliteter som kan användas av företag som behöver låna pengar. Dock är detta i princip allt Fed kan göra med sådana program – att expandera dem så att fler företag kan godkännas för lån.

Fed gjorde det klart att de förstår att företag inte lånar pengar bara för att betala sina anställda pengar för att stanna hemma. Med andra ord förklarade Fed begränsningarna i utlåningsprogram och varför de inte har varit särskilt framgångsrika hittills. Istället upprepade de vikten av finansiella stödpaket och antydde om potentiella framtida sådana.

När det kommer till dollarns volatilitet var det inte mycket som hände under FOMC-mötet och den efterföljande presskonferensen. Dollarn gick in lågt och avslutade dagen på liknande låga nivåer.

Men, fokus under de kommande dagarna, som är de sista handelsdagarna för juli, ligger på dollarn. Under gårdagens presskonferens gick dollarn hand i hand med den amerikanska aktiemarknaden. Om de separeras mot slutet av månadens flöden lär investerare lämnas sårbara inför en stark förflyttning av dollarn.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto