Home > USD/JPY prisprognos efter att ha hoppat 600 punkter på två veckor

USD/JPY prisprognos efter att ha hoppat 600 punkter på två veckor

Ett av de stora korttrycken på valutamarknaden inträffade under de senaste två veckorna, då USD/JPY-paret hoppade från 115 till över 121 i en vertikal linje.

De japanska yenparen har presterat bättre de senaste två veckorna på grund av en massiv depreciering av yenen. Som sådan sjönk USD/JPY, den huvudsakliga JPY-växelkursen, mer än 600 punkter under perioden, utan några som helst tillbakadragningar.

När man ser tillbaka på diagrammen har JPY underpresterat under covid-19-pandemin. Som sådan känns det som att det nuvarande hausseartade utbrottet är ett korttryck när marknaden utökar sina vinster.

Så vad ledde till det hausseartade USD/JPY-utbrottet?

Stigande triangel bröt högre

En stigande triangel är ett hausseartat mönster som bildas under stigande trender. Valutaparet USD/JPY bildade en stigande triangel under de senaste tre månaderna, och ett hausseartat utbrott inträffade på rörelsen över 116.

Efter det hausseartade utbrottet för två veckor sedan tog marknaden bokstavligen upp sig utan någon tillbakadragning. Dessutom bröts alla korrelationer som hölls länge på valutamarknaden.

Till exempel steg USD/JPY medan de amerikanska aktierna återhämtade sig från sina låga nivåer. Detta är en positiv korrelation, typisk för valuta- och aktiemarknaderna.

Men AUD/USD och NZD/USD gick också högre, i ett ovanligt drag för sådana tider. Dessutom är den japanska yenen en säker tillflyktsortsvaluta, eller åtminstone brukade den vara det. Det betyder att under osäkra tider som Ryssland-Ukraina-konflikten bör de säkra tillflyktsorterna efterfrågas. Ändå sålde och köpte investerare inte JPY.

Bank of Japan är den enda stora centralbanken med en duvaktig hållning

En av anledningarna till JPY:s nedgång är Bank of Japans hållning. Det är fortfarande den enda stora centralbanken med en duvaktig hållning, och därför tynger dess politik på valutan.

Vad kommer härnäst för USD/JPY?

Marknaden är fortfarande hausse ur ett tekniskt perspektiv medan den ligger över 116-nivån. Därför kommer investerare sannolikt att köpa vilken tillbakadragning som helst, och om inte centralbanken signalerar en förändring i policyn kommer JPY att förbli erbjuden.