Home > USD/JPY-prisprognos när BOJ försvarar det viktigaste obligationsmålet

USD/JPY-prisprognos när BOJ försvarar det viktigaste obligationsmålet

Att minska är inte ett alternativ för Bank of Japan. Orolig för en potentiell ökning av inhemska lånekostnader meddelade centralbanken att de kommer att köpa obegränsade mängder 10-åriga statsobligationer.

Bank of Japan (BOJ) gjorde ett överraskande tillkännagivande förra veckan. De sa att de skulle köpa obegränsade mängder 10-åriga statsobligationer till 0,25%, ett drag som är utformat för att motverka den globala ränteuppgången. Med andra ord, ingen nedtrappning i sikte på BOJ.

BOJ är orolig för att stigande räntor kommer att pressa upp de inhemska lånekostnaderna. Samtidigt var centralbanken inte blyg över att uttrycka sin oro över att den pågående JPY-svagheten är ett hinder för ekonomin.

Eftersom den japanska yenen fungerar som en säker tillflyktsortsvaluta är dess volatilitet ofta opåverkad av centralbankens beslut. Istället rör den sig mest baserat på risk-på/risk-av-sentimentet på finansmarknaderna.

Till exempel, i fredags under sena öppettider, fick rykten om att en rysk invasion av Ukraina är nära förestående aktierna att falla och den japanska yenen steg. Det hade ingenting att göra med BOJ-besluten, utan med känslan av marknadsrisk.

USD/JPY kan inte hålla över 116 – är en dubbel topp på plats?

Valutaparet USD/JPY steg under covid-19-pandemin. Den steg från 102 till 116 med bokstavligen inga tillbakadragningar.

Men sedan 2022 startade ser marknaden trött ut. Den kan inte hålla över 116, där den avvisades två gånger.

Därför kan tekniska handlare säga att ett möjligt dubbeltoppsmönster bildades vid 116. Även om halslinjen inte är bruten ännu, innebär marknadens oförmåga att hålla över 116 att en vändning kan vara nära förestående.

Dessutom är en möjlig stigande kil på gång. Om USD/JPY gör en stigande kil istället för en dubbeltopp, så är ett nytt försök på 116 möjligt, utan att marknaden bryter under dubbeltoppens halslinje.

Sammantaget ser marknaden trött ut eftersom den bara gjort marginella nya toppar på sistone. Både den dubbla toppen och de stigande kilmönstren är baisse och gynnar en vändning.

Konservativa handlare kanske vill att marknaden ska stänga under 114 innan de går short. En stängning under halsringningen skulle tyda på att en topp är på plats och en annan flytt till 116 är utesluten.