Home > USD-likviditet förbättras trots bättre siffror än väntat från arbetsmarknaden

USD-likviditet förbättras trots bättre siffror än väntat från arbetsmarknaden

Igår vaknade aktiemarknaden i USA till nyheterna att den amerikanska kongressen har godkänt en ny runda finansiellt stöd. Man kan säga att detta redan var prissatt, men det som överraskade mest var insisterandet att leverera mer stöd när ekonomin redan har börjat vända.

Som NFP-rapporten förra fredagen visade har den amerikanska ekonomin lagt till fler jobb än väntat, och arbetslöshetsgraden har även den minskat. Dessutom reviderades föregående månader positivt. Detta visar att återhämtningen skedde snabbare än de politiska förhandlingarna som krävdes för att leverera stödet.

En annan sak som stack ut i NFP-rapporten var att tjänsteindustrin har klättrat tillbaka från de låga nivåerna under pandemin. 513 000 jobb skapades i tjänstesektorn, vilket är ännu en bekräftelse på den trend som visar att USA är en tjänstebaserad ekonomi.

En våg av nya dollar når finansiella marknader

Trots den positiva ekonomiska datan och framtidsutsikterna kommer utfärdandet av amerikanska statsobligationer ske snabbare än efterfrågan under de kommande månaderna. Mer specifikt kommer antalet nya dollar på marknaden sätta press på priserna, och inflationen förväntas stiga igen.

Trots nyheterna från kongressen steg inte amerikanska terminspriser. Det var först efter att London öppnade som nyheterna kom från USA. En av dessa nyheter var att finansminister Janet Yellen sade att om inflationen kommer som väntat finns det verktyg för att hantera det. Med andra ord finns det grönt ljus från finansdepartementet för nytt finansiellt stöd.

En annan nyhet kom från David Tepper, investerarlegenden som i en intervju sade att han tror på aktiemarknaden. Han menade att värderingarna inte är för höga, framförallt med tanke på den väntade ekonomiska tillväxten framöver. Vissa menar att vi kommer sen BNP-tillväxt på 7% under 2021 i USA, vilket inte är omöjligt med tanke på vaccinationstakten och antalet nya jobb som skapas.

Det nya stödpaketet sätter mer press på dollarn. De kommande månaderna blir viktiga för dollarn, som försvagades kraftigt under 2020. Nyligen återhämtade dollarn lite av detta, men denna stigning ses inte på hela valutamarknaden och är ojämn. Exempelvis har förvisso EURUSD sjunkit till nära 1,18 från 1,23, men GBPUSD ligger fortfarande nära 1,40 och AUDUSD ligger nära de senaste höjdpunkterna.

Allt sammantaget blir det ett par kritiska månader för dollarn. Om den lyckas överleva den nya säljvågen kan den senare under året vända. Fram till dess måste investerare betänka den nya rundan finansiellt stöd och den förbättrade USD-likviditeten.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto