Home > USDJPY och den viktiga 100-nivån

USDJPY och den viktiga 100-nivån

USDJPY-paret flörtar återigen med 100-nivån. Efter att det såg ut som att paret lämnade den viktiga nivån bakom sig fortsatte det falla under de senaste fyra åren, och nådde nyligen så lågt som 101,18 i mars 2020, då aktiemarknaderna världen över kollapsade.

Sanningen är den att USDJPY är ett unikt par på valutamarknaden. Detta valutapar återspeglar skillnaden mellan två säkra valutor – USD och JPY. När saker och ting i världen inte går bra brukar JPY stiga, medan USDJPY-paret faller. Under de senaste fyra åren kan man exempelvis betänka handelsspänningarna mellan USA och Kina, nordkoreanska missiltest och så vidare. Det finns alltid något som inte går bra, och marknaden fokuserar på det.

När saker går blir ännu värre är det dock USD, världens reservvaluta, som stiger. När det inte finns någon likviditet kvar, som var fallet i mars förra året, vänder sig marknadsdeltagare till USD. USDJPY växte därmed under den första delen av pandemin, men har under de tio senaste månaderna återhämtat det mesta av denna stigning.

Japans centralbank kommer troligtvis uttrycka en oro över 100-nivån

Jämna tal spelar ofta en psykologisk roll, både för traders och för beslutsfattare. I detta fall är 100 en viktig nivå för USDJPY-paret.

Den första gången paret nådde över nivån var efter att Japans centralbank började med ett program för kvantitativa lättnader för flera år sedan. Paret formerade en stigande triangel, och byggde momentum för att stiga ännu högre. När detta skedde satte det igång stopp efter stopp.

Om det är ett sammanträffande eller ej är oklart, men den ”härdsmälta” vi just nu ser på paret liknar denna triangel. Mer specifikt kan inte marknaden bryta serien av låga höjder samtidigt som den hittar stöd på det horisontella området. Detta är själva definitionen av en sjunkande triangel – en som formeras vid den viktiga 100-nivån.

En annan intressant sak är att JPY:s styrka mot dollarn kommer samtidigt som Nikkeh 225-indexet överpresterar. Med andra ord kan en starkare valuta och en ännu starkare aktiemarknad leda till att Japans centralbank agerar, framförallt om USDJPY faller under 100.

Kampen kring 100-nivån för USDJPY-paret kommer vara en av de mest intressanta händelserna att bevaka i år. Förvänta dig att stoppen fokuseras under nivån och att prisförändringarna accelererar om paret sjunker så lågt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.