Home > USDJPY – Svaghet under 2020

USDJPY – Svaghet under 2020

Ett av de mest intressanta valutaparen på valutamarknaden har haft ett intressant 2020. Återigen flydde investerare till säkerheten i japanska yen (JPY) – en säker valuta, precis som schweiziska franc (CHF).

Efter aktiemarknadens vändning i mars 2020 har dock USDJPY-paret slutat korrelera med det allmänna risk-on/risk-off-läget, vilket har varit frustrerande för både tjurar och björnar. Av alla JPY-par är detta det mest relevanta av den enkla anledning att paret har världens reservvaluta (USD) som andra part.

Korrelationen med amerikanska aktier upphörde

De flesta investerare är bekanta med en av de äldsta korrelationerna på finansiella marknader, nämligen den mellan USDJPY och den amerikanska aktiemarknaden. De två marknaderna har traditionellt sett rört sig i samma riktning – när en steg följde den andra. Det är inte överraskande att det har varit den amerikanska aktiemarknaden som har lett medan USDJPY har följt.

Den maximala nivån av en positiv korrelation är 1, vilket innebär att de två marknaderna rör sig tillsammans. Ju lägre korrelationen blir, desto mer avviker marknaderna.

Om vi tittar på diagrammet ovan ser vi från vänster till höger att aktierna började minska kraftigt i mars i år. Detta var den snabbaste växlingen från en tjurmarknad till en björnmarknad i historien. Naturligtvis följde USDJPY, i enlighet med den korrelation vi just pratade om.

Men samtidigt började USD bli starkare – EURUSD, AUDUSD, GBPUSD föll alla dramatiskt. Men JPY höll sig stark och trotsade trenden.

Sen vände aktierna. Vändningen var såp stark att Nasdaq 100 slog nya rekord. USDJPY följde efter, och sen hände något.

Aktiemarknadens vändning satte igång en vändning även för de paren vi nämnde ovan – EURUSD, AUDUSD, GBPUSD. USD minskade så abrupt att korrelationen mellan USDJPY och aktiemarknaden upphörde. Därmed kunde dollarns minskade värde även synas på USDJPY-paret.

Om vi snabbspolar fram till december 2020 har vi en dollar som går på knäna. EURUSD sitter rekordhögt för 2020, och det gör även AUDUSD och GBPUSD (trots att Brexit pågår).

När det kommer till USDJPY nådde paret 103-nivån igår. Medan det ligger under den fallande trendlinjen kommer paret sätta press på den magiska 100-nivån, en nivå som besöktes först för fyra år sedan, innan Trumps vinst.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.