Home > Utmaningar och möjligheter relaterat till coronaviruset

Utmaningar och möjligheter relaterat till coronaviruset

Den internationella valutafonden avslöjade precis att de finansiella åtgärder som genomförts som svar på COVID-19 för G20-ekonomier har överstigit 9 biljoner dollar. Dessutom lär denna siffra öka ju mer tid som går, då de utmaningar som uppkommit på grund av coronaviruset har djupa konsekvenser för global ekonomisk tillväxt.

Regeringar har gått bortom det extrema med sina finansiella muskler då de tillhandahållit tillgång till lån, likviditet och andra garantier för att hjälpa företag och människor att hantera de utmaningar som härstammar från coronavirusets framfart.

Medan den totala summan ser förbluffande hög ut har pandemin avslöjat systematiska fel i hur länder har hanterat ekonomisk tillväxt och därmed visat de problem vi har framför oss.

Coronavirus-relaterade utmaningar för världen

Till att börja med har coronavirus-pandemin gjort det klart att länder måste investera mer i sin sjukvård. Robustare system behövs, tillsammans med konkret planering och resursfördelning.

De globala värdekedjor som dramatiskt expanderade över de senaste 40 åren har sett en vändning. Viruset leder till reducerad internationell sammankoppling, vilket förändrar hur företag kommer göra affärer i framtiden.

Kontanter ses inte längre som en säker lösning på betalningar. I och med att allt fler företag använder sig av nätbaserade betallösningar kan pandemin leda till att ännu mer fokus på digitala betalningar i framtiden.

Frågor om sekretess ökar även. Ett sätt att bekämpa viruset är att spåra vad folk gör – ju mer information desto bättre. Legitim oroa har uttryckts i hur tekniken kan interagera med människor privatliv.

Gapet mellan IT-sektorn och resterande aktiemarknad kommer antagligen fortsatt öka. Det är ingen överraskning att FANG-företagen drar aktiemarknaden högre, då deras prestation ansvarar för i princip allt som har att göra med den ökade aktiemarknaden. I och med att allt fler arbetar och studerar på distans har vi sett ett skifte i konsumentbeteende, vilket kommer leda till nya vanor allt medan digitaliseringen tar över.

Den kanske största utmaningen framför oss handlar om rädslan för deflation. Om Japan är ett relevant exempel på hur deflation kan greppa ett fast tag om ekonomisk tillväxt bör de senaste två årtiondens ekonomiska resultat från Japan fungera som ett riktmärke på vad världen har framför sig efter COVID-19.

En slags omvändning av globaliseringen lär ta flera år, och om forskarna inte lyckas ta fram ett vaccin (vilket även det tar år att utveckla) kommer hela världen behöva bekämpa en av de djupaste lågkonjunkturerna någonsin. Finansiell stimulans lär vara här för att stanna.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto