Home > Utvecklingar på marknaden inför det amerikanska presidentvalet

Utvecklingar på marknaden inför det amerikanska presidentvalet

Det är nu bara två hela handelsveckor kvar tills det amerikanska valet, så det är viktigt att ta en titt på hur de finansiella marknaderna är positionerade och vad det finns för intressanta utvecklingar. Om vi tar en titt på vad som har hänt inför andra stora val brukar marknaden röra sig i snävare intervall inför ett stort genombrott under eller kort efter valdagen.

Arbetslösheten i USA ett stort problem

Gårdagens arbetslöshetsrapport i USA visade att det inte har blivit några stora förbättringar på arbetsmarknaden. Hittills har över 25 miljoner amerikaner tagit emot arbetslöshetsersättning.

På grund av att det är externa faktorer som har lett till den höga arbetslösheten (det vill säga coronavirus-pandemin) kan man inte beskylla den sittande administrationen. Men det innebär inte att man inte kan föreställa sig hur svårt det måste vara att få saker att gå runt under en pandemi utan jobb och att leva på arbetslöshetsersättning.

Detta är det huvudsakliga problemet i USA inför valet.

Fed ber om utökat finansiellt stöd

Fed:s Powell har bett om utökat finansiellt stöd. Han belyste Fed:s belåningsfaciliteter men att hjälp inte bör komma från kongressen.

Detta är något som har drivit de finansiella marknaderna på sistone – finansiella stödpaket. Men, oavsett hur stort stödet blir eller ifall det kommer innan eller efter valet ger det bara temporär lindring. För aktiemarknaden blir det en stark boost då folk spenderar pengarna på varor och tjänster från företag som är listade på aktiemarknaden. Företagsamerika har med andra ord mycket att tjäna på ett sådant stödpaket.

Men detta är bara en kortsiktig lösning. Under medellång till lång sikt behövs mer göras.

Utvecklingar på oljemarknaden

Priset på olja har återhämtat sig under de senaste månaderna och ligger nu relativt stabilt på runt 40 dollar. I en intervju yttrade sig Vitols, Trafiguras och Gunvors högsta chefer om att prognosen för oljepriset är att det kommer stiga till mellan 50 till 55 dollar i oktober 2021. En intressant sak är att prognosen för 2030 endast låg aningen högre, mellan 55 och 60 dollar.

Prisstabilitet är ett av centralbankernas mandat, och en stabil olja hjälper dem i detta uppdrag.

Aktiemarknaden inför det amerikanska presidentvalet

Inför en så här viktig händelse förbereder sig både tjurar och björnar på marknaden. Som alltid lockar björnaktiga satsningar mer åt sig rubriker. En sådan rubrik var en försäljning av 287,1 miljoner dollar i aktier i början av oktober. Samtidigt nådde köp av aktier endast 13 miljoner dollar. Säger detta något om att deltagare på aktiemarknaden förbereder sig inför valet? Eller att marknaden nått sin topp?

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto