Home > Vaccin och ekonomisk återhämtning från COVID-19 under 2021

Vaccin och ekonomisk återhämtning från COVID-19 under 2021

Pandemin stal all uppmärksamhet i år och saboterade allas planer. Företag mötte aldrig tidigare skådade utmaningar, och det gjorde även världens regeringar. Efter de positiva nyheterna om vaccin finns det nu en tidslinje för de kommande månaderna.

En sådan här tidslinje är viktig för att kunna planera och budgetera för det kommande året då det visar hur samhällen återgå till en livsstil som liknar den vi hade innan pandemin. Som diagrammet nedan visar kommer det redan i december finnas över 200 miljoner doser som är redo att distribueras, om lagstiftare anser att det är rimligt.

Tester, tester och fler tester

En intressant sak avslöjades nyligen angående viruset och racet mot ett vaccin. Det har visat sig att Moderna, ett av de bolag som utannonserade ett vaccin denna månad, redan hade det utvecklat i mars. Hur kommer det sig att vi nu är i december, och det inte finns ett vaccin tillgängligt ännu? Svaret har att göra med tester, och alla de steg som krävs för godkännande, trots att allt sker så fort som möjligt.

Sent i december och tidigt i januari bör Moderna få godkännande för sitt vaccin, och då kan det börja distribueras. Distributionen på bred skala av samtliga tre vaccin förväntas ske under de första sex månaderna nästa år. Om allt då går väl bör pandemin börja avta.

Andra företag är också inblandade i racet mot ett effektivt vaccin. Sannolikheten är därför stor att det kommer finns många fler vaccin tillgängliga under andra hälften av nästa år, både vad gäller antalet doser och vad gäller antalet unika vaccin.

Om vi tar en titt på tidslinjen så är de första två kvartalen av 2021 fortfarande utmanande. Då det finns hopp om ett slut på pandemin kommer regeringar känna sug tryggare med att införa tuffare restriktioner under de kommande månaderna.

Regeringar har redan skrivit avtal med samtliga tre läkemedelsbolag, och nu ligger fokus på att ska den infrastruktur som krävs. Det hade varit ironiskt om vi hade haft ett vaccin men inte ett effektivt sätt att använda oss av det.

Trots de goda nyheterna om vaccin är den ekonomiska återhämtningen lång och ojämn. Det kommer gå flera år innan ekonomierna har kommit ikapp det som de förlorat. Om hälsokrisen försvinner mot slutet av 2021 kan dock vändningen från lågkonjunkturen bli en av de starkaste någonsin.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto