Home > Vaccination mot COVID-19 leder till ekonomisk optimism

Vaccination mot COVID-19 leder till ekonomisk optimism

I november såg världens för första gången under COVID-19-pandemin ett ljus i tunneln. Under tre veckor i rad i november utannonserade olika läkemedelsföretag positiva testresultat av potentiella COVID-19-vaccin.

Sedan dessa nyheter har det funnits en optimism på finansiella marknader. Aktiemarknaderna har stigit, tillgångar har förstärkts (exempelvis råvaror) och allt fokus är nu på hur snabbt ekonomierna kommer kunna vända.

I USA har antalet nya coronavirus-fall för första gången sedan i oktober hamnar på under 50 000. Med andra ord har över tolv amerikanska delstater rapporterat färre än 100 fall per en miljon invånare. Dessutom gjorde president Biden det offentligt att USA mot slutet av april kommer ha vaccin tillgängliga för den vuxna befolkningen.

USA leder vägen mot ekonomisk återhämtning

Vaccinationskampanjen i USA visar starka resultat. Precis som det minskade antalet nya fall antyder fungerar vaccinen. Just nu administrerar USA cirka 2,5 miljoner vaccin om dagen och jobbar mot att utöka denna siffra under den kommande tiden. Detta har varit en logistisk utmaning och framgång, och arbetet fortsätter för att ta sig ur den här pandemin så fort som möjligt.

Det finns ett pris för vinnaren. Den ekonomi som besegrar pandemin snabbast kommer gagnas ekonomiskt.

USA kommer fungera både som en tillverkare och exportör till andra delar av världen som fortfarande fokuserar på hälsokrisen. I och med att detta är världens största ekonomi är insatserna höga.

Det ser inte likadant ut i många delar av världen. Trots att de globala vaccinationerna nu sker i snabbare takt än globala infektioner är vägen lång och krokig mot ett slut på pandemin. De ekonomier som ligger i bäst position kommer frodas, medan andra kommer förlita sig på dem.

I Europa har exempelvis Frankrike endast använt en fjärdedel av de doser av AstraZenecas vaccin som har levererats. Med andra ord har bara 24% använts, vilket myndigheterna menar beror på en ovillighet att ta vaccinet.

Myndigheter i hela Europa har både misslyckats med att säkra vaccindoser och med att kommunicera hur viktigt det är med vaccination. Till följd av det leder USA racet mot ett slut på pandemin och en start på ekonomisk återhämtning.

Det är möjligt att de finansiella marknaderna ännu inte återspeglar de ekonomiska skillnaderna, men förr eller senare kommer de göra det. Oftast ser man detta först på valutamarknaden. Just nu ser det ut som att dollarn kommer hitta köpare vid varje dipp.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.