Home > Vaccinutrullningsskandal väger tungt på euron

Vaccinutrullningsskandal väger tungt på euron

Europa står inför en existentiell kris. Mitt under pandemin förlorade EU en av sina mest värdefulla medlemmar, Storbritannien. Många jämförde Brexit med Trumps vinst i USA, kanske då dessa händelser skedde samma år med bara ett par månaders skillnad. Men, nu är Trump borta, medan Brexit är här för att stanna.

EU är skadad av Brexit, men har varit tvungna att visa upp enhetlighet inför omvärlden. Till följd av det tog medlemsländerna fram ett av de mest ambitiösa finansiella stödpaketen i form av gemensam skuld, vilket hade varit otänkbart i EU för bara några år sedan.

Samtidigt förhandlade EU-kommissionen köp om potentiellt effektiva vaccin mot coronaviruset. Målet ar att undvika att rika länder skulle köpa mer och få tillgång snabbare än fattigare länder, då detta hade påverkat själva grundpelarna som EU står på – enhetlighet och jämlikhet.

Spänningar i Bryssel angående utrullning av vaccin

Spänningarna steg över helgen. Ett par läkemedelsbolag utannonserade ”förseningar” i leveranserna av flera anledningar. En menade att de var tvungna att justera produktionslinjen för att kunna producera mer. Andra menade endast att färre doser kommer kunna levereras.

Rykten säger dock att läkemedelsbolagen har förhandlat fram bättre priser än de som de förhandlat fram med EU. Därmed har de gynnat leveranser till andra länder i världen som betalade bättre.

Problemet här är tudelat. Först och främst har vi EU:s finansiering av vaccinen. För det andra har vi finansieringen av produktionen.

EU-kommissionen mötte exakt samma problem som de försökte undvika och tog det ett steg längre genom att ”nationalisera” läkemedelsbolagens produktion. Kanske är detta ord för starkt, men i princip föreslog de inför sina 27 medlemsländer att en exporttransparensmekanism skulle introduceras så fort som möjligt. Mer specifikt måste läkemedelsbolagen som producerar i Europa tillhandahålla EU med en lista med destination och kontrakt innan de får lov att exportera.

Detta har givetvis potentialen att eskalera ytterligare. För valutahandlare, och framförallt för euro-traders, innebär detta problem. Inte bara då det försenar den ”potentiella” ekonomiska återhämtningen, utan även för att det hotar den enhetlighet som EU är byggt på.

Befolkningen skyller redan på regeringarna och Bryssel för den undermåliga infrastrukturen. Ingen förstår hur Storbritannien, Israel och USA är så långt komna i sin vaccination, medan Europa sitter på endast 2%. Och nu finns det inga vaccin i pipelinen.

Om vi dessutom adderar nedstängningarna i Tyskland och Frankrike ser bilden för euron dyster ut under den kommande perioden. Kanske är det dags för EURUSD att ta sig under 1,20?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto