Home > Vad analytikerna inte vet kan döda dig!

Vad analytikerna inte vet kan döda dig!

Men vet ni vad? Jag har faktiskt inte läst en rapport på väldigt länge. Faktum är att risken finns att jag värderar någonting i analytikerns rapport lika högt eller högre än mina egna efterforskningar, vilket inte är bra alls. Hur bra är är det att jag får veta att just den där bolagsdivisionen går utmärkt och står inför ett genombrott när min analysmetod inte är så specifik till att börja med?

Det viktigaste av allt är dock att det inte är nödvändigt att ta reda på exakt allt om ett företag eller om marknadsläget för att handla dess aktie, och det är dessutom nästan fysiskt och psykiskt omöjligt.

En gång så blev Bernard Baruch, (den judiska statsmannen och spekulanten, känd för sitt arbete ”bakom kulisserna”)  intresserad av en aktie. Han tog reda på allt han kunde om företaget ifråga och gick sedan iväg till tradinggolvet på NYSE för att handla. Där så träffade han en vän som visste om hans intresse i just den där aktien han skulle handla.

Vännen sade att han hade ett mycket bra tips om aktien och var reda att berätta det för Baruch på plats. Baruch skrek dock åt honom att sluta och vara tyst. Den analys han hade kommit fram till hade tagit honom månader och han var rädd för att ett främmande tips skulle få honom att ändra sig.

För att knyta an till överflödig information brukar jag ibland berätta om korrelationen mellan minskad fångst av sardeller och sojabönspriser. Då sardeller brukar användas som mat till boskap börjar bönder världen över att mata sin boskap med sojabönor när priserna stiger istället. Med detta menar jag inte att man skall bevaka sardellfångster om man handlar sojabönor men det kommer alltid finnas någonting som påverkar det instrument du handlar som du inte känner till.

Ett exempel är insiders som handlar på insiderinformation som bara de känner till. Det händer hela tiden. Det positiva med detta är att om man använder en grafisk metod (d.v.s. använder sig av diagram och mönsterigenkänning) kommer grafen berätta det mesta av vad du behöver veta om du vet vad du ska leta efter!

Exemplen är många, men vi kan ta HQ Bank, veckorna före finansinspektionen återkallade dess tillstånd. Om alla problem verkligen var lösta och faran var över borde aktien gå upp och stabilisera sig på en nivå klart över dess tidigare bottnar: Det värsta var ju över. Istället såldes aktien ner kontinuerligt ända tills slutet. Veckan innan återkallandet var aktien nere vid de tidigare krisnivåerna. Det är inte vad jag kallar stark återhämtning.

Slutligen finns det också ett annat problem med att värdera ett bolag: Värderingar är subjektiva. De görs av människor, vilka alltid kommer att fela i viss utsträckning. Vad är det som säger att ett bolag skall värderas till P/e 15 eller 12, egentligen? Visst kan man säga att detta beror på de nu rådande generella värderingarna för likadana aktier i samma bransch eller tillgången på krediter till exempel, men man kommer inte ifrån att värdering är något subjektivt.

Den tumregel jag använder är att fråga mig själv om man kan tjäna pengar på att jämna ut en påstådd felvärdering. Kan man det kommer någon att göra det, men bara om han får betalt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.