Home > Vad är det som driver guldruschen?

Vad är det som driver guldruschen?

Guldpriset har nått nya höjdpunkter denna vecka och stigit till över $1,981/oz. Naturligtvis har denna ökning inneburit stor uppmärksamhet och bevakning från finansiell media. Dessutom har ökningen satt igång en ökning för silvret också. Men vad var det som satte igång denna guldrusch, och varför sker det just nu?

Långsiktiga guldinvesterare förstår inte varför marknadsdeltagare överraskades över denna ökning. Trots allt fungerar guld som en säker investering under kriser.

Men detta är inte alltid sant. Genom historien har vi haft exempel på tillfällen då priset på guld faktiskt sjönk under lågkonjunkturer.

Vad kommer hända nu med guldpriset?

Den månatliga förändringen för ETF-innehav visar att detta är det starkaste intresset av guld sedan 2020 inleddes. Intresset för pappersguld (ETF:er, efterfrågan från investeringsgemenskapen) steg dramatiskt, och givetvis hade Fed något att göra med det då räntan nådde historiskt låga noteringar i mars.

Förflyttningar till fysiska ETF:er fortsätter i stark takt, som man ser på diagrammet ovan, men efterfrågan från konsumenter är fortsatt svag. Efterfrågan på smycken exempelvis har aldrig varit svagare än under första kvartalet 2020. Detta är en konsekvens av att hushållen har valt med likvida medel och sparat mer än innan krisen.

Eftersom många ser guldet som en strategisk tillgång fungerar det som en likviditetskälla under dystra tider. Under coronaviruskrisen har guldet återigen visat sig förtjäna sin plats i investerares portföljer.

Framöver, under resten av året och efter det, blir intressanta tider för guldet. Då det nu har blivit uppenbart att pandemin lett till minskad avkastning är det oklart hur lång tid detta fenomen kvarstår. Ju längre det kvarstår desto mer stadigt blir guldpriset.

För att hitta ledtrådar om vart guldpriset är på väg härnäst kan man titta på ETF-flöden för att tolka marknadens positionering. Men, penningpolitiken förändras, och dollarns riktning spelar en lika viktiga roll för guldpriset när det betecknas i USD.

Om dollarn fortsätter på samma väg så kan den uppåtgående trenden för guld bara börjat. Men om likviditeten för dollar sjunker igen, som den gjorde i början av COVID-19-krisen, kan vi förvänta oss att guldet tar ett par steg tillbaka.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto