Home > Vad är det som får euron att vara så stark?

Vad är det som får euron att vara så stark?

En av de valutor som blir starkare och starkare under coronavirus-pandemin är euron. Överraskande nog har investerare börjat se den gemensamma valutan som en säker investering under denna lågkonjunktur.

Långa positioner har slagit rekord enligt Commitment of Traders-rapporten, då många spekulatörer gick ”all in” på euron. Enligt en rapport av Scotiabank har långa positioner stått för 92% av alla öppna FX-spekulativa positioner.

Euron stiger trots negativ ränta från ECB

Förra veckan publicerade ECB en rapport som belyste den positiva påverkan som negativ ränta har haft på ekonomin i Euro-området. Detta kan stämma ur ett ekonomiskt perspektiv, men från ett penningpolitiskt perspektiv har den negativa räntan inte varit gynnsam för euron. Valutan har haft det svårt på sistone och föll under 1,07, och vände sedan skarpt.

Sensmoralen här är att valutahandel inte är så rakt på sak som många tror. Om räntan är högre på en valuta och lägre på en annan innebär inte det att växlingskursen återspeglar skillnaden.

Det bästa exemplet kommer från den schweiziska centralbanken (SNB). Trots en ränta på -0,75% – den lägsta av alla utvecklade länder – har de svårt att kontrollera sin valutas styrka. De deltar även aktivt på marknaden då de säljer CHF och köper andra utländska tillgångar. Bankens balansräkning ligger på 12,8% YoY på grund av investeringar i utländska valutor. Samtidigt har CHF inte varit värt mer än nu på fem och ett halvt år. Med andra ord värderar marknaden andra beståndsdelar, rå räntorna är inte det enda man ska ha i åtanke.

Marknadspositionering för euron kan vara svår att mäta. Som volymen visar är inte alla FX-mäklare rätt ute då volymen endast visar handelsaktiviteten för mäklaren, vilket innebär att CFTC-rapporten inte är helt korrekt. Ja, den ger en kvalificerad gissning om var marknaden tenderar att fokusera, men spekulatörer bör ta rapporten med en nypa salt. Om man mäter euron genom att använda spårning av riktiga pengar och dess relativa värde ses EUR snarare som fragil.

Oavsett anledning har euron varit en av de valutor som presterar allra bäst under denna kris.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.