Home > Vad är det som får EURUSD att fortsätta i samma riktning?

Vad är det som får EURUSD att fortsätta i samma riktning?

En av de mest intressanta sakerna att bevaka under coronavirus-pandemin har varit hur EURUSD har reagerat. Detta är det viktigaste valutaparet på FX-marknaden, och det mest populära bland privata investerare, och nu har det stigit med över 1 000 pip under de senaste fyra månaderna.

Paret stannade på 1,1915, precis innan den psykologiskt viktiga 1,20-nivån. En sådan stadig ökning främjades av händelser på båda sidorna av Atlanten, vilket skapade perfekta förhållanden för en ökning.

Den europeiska återhämtningsfonden

Nyheterna att européerna förberedde sig på att hantera de finansiella marknaderna med hjälp av en gemensam fond fick EURUSD att stiga. Marknaden hamnade på fel sida då EURUSD eftersläpade de prisförändringar som sågs på USD-paren. När paret började stiga slutade det inte stiga förrän det nådde ända upp till 1,19.

Europa har även ansetts ha hanterat coronavirus-pandemin bättre än USA. Detta satte igång ännu mer flöden in i den gemensamma valutan, vilket ledde till en ännu större ökning.

Fed har ödet i sina egna händer

Det är dock Fed som har ödet i sina egna händer när det kommer till EURUSD. Slutligen är det Fed:s swappavtal som lugnade ner de finansiella marknaden. Då likviditeten av USD förbättrades blev det uppenbart att Fed skulle göra allt de kunde för att lugna ned marknadsdeltagarna.

Nu säger Fed att de kommer hålla swappavtalen öppna. Även om de inte behövs är de öppna för att påminna marknadsdeltagarna att denna garanti existerar. Den frenetiska försäljningen av USD kan därmed förklaras av att det i princip finns obegränsad tillgång till USD.

Utvecklingen av COVID-19

Det har gått fyra månader sedan pandemin nådde västvärlden, och varje dag sker nya utvecklingar i kampen mot sjukdomen. Förra veckan registrerade Ryssland sitt första vaccin, och förra veckan utannonserade EU-kommissionen att de har nått ett avtal med läkemedelsföretaget AstraZeneca att förvärva 400 miljoner doser av det lovande vaccin som just nu tas fram.

Fram till att ett genombrott har nåtts fokuserar marknaden på antalet dagliga fall. Just nu har antalet fall i Europa minskat, medan fallen i USA ökar. EURUSD har även ökat under samma period.

Nu möter Europa en andra våg av infektioner, samtidigt som infektionsgraden minskar i USA. Kommer EURUSD då vända åt andra hållet?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto