Home > Vad är det som håller uppe amerikanska aktier?

Vad är det som håller uppe amerikanska aktier?

Den amerikanska aktiemarknaden har visat extrem uthållighet när den mött den största ekonomiska chocken i modern historia – Coronavirus-krisen. Efter en första dipp på över 30%, vilket var den snabbaste nedgången i aktiemarknadens historia, har den påföljande stigningen fått många att rynka på ögonbrynen.

Ekonomin befinner sig trots allt i en enorm kris där 30 miljoner har blivit arbetslösa på bara ett par månader i USA, produktionsnivåerna har aldrig varit sämre och tjänstebranschen går på knäna. Så varför går det så bra för den amerikanska aktiemarknaden?

Nasdaq sitter exempelvis just nu på bara ett par procentandelar under var den inledde året, och just nu ser det ut som att det är realistiskt att de ska kunna slå rekord inom en snar framtid.

Återspeglar aktiemarknaden den ekonomiska verkligheten?

Svaret på den frågan är ja, och nej. Nej, eftersom alla ekonomiska indikatorer tyder på lågkonjunktur, med väldigt få tecken på en vändning inom kort. Men svaret är även ja, av ett par anledningar.

Först och främst är aktiemarknaden en ledande indikator. Den visar på investerares tro att den ekonomiska chocken kommer avta, att pandemin kommer ta slut och att ekonomin kommer återvända förr eller senare.

För det andra går det bra för FANG-företag tack vare distansarbete, och internetaktivitet har ökat dramatiskt. Facebook, Amazon, Netflix, Google samt Apple och Microsoft har haft bättre försäljning än förväntat under årets första kvartal, mycket tack vare den globala nedstängningen. Med tanke på att dessa företag bidrar stora delar av globala index har deras resultat lett till större tillväxt för sådana som S&P500.

För det tredje kom den snabba korrigering som många långsiktiga investerare väntade sig. Hedgefonder skyndade sig att köpa under den kraftiga dippen på 30% för att förbättra snittet, och många investerare följde denna trend.

Slutligen, och kanske den viktigaste faktorn, har vi den amerikanska centralbanken. De såg snabbt problemen, både lokalt och internationellt, och översvämmade marknaden med finansiering så att det gick att köpa tillgångar, samtidigt som de sänkte räntan till nästan noll. När centralbanken inte väntar på sitt vanliga möte för att utannonsera viktigt monetära policybeslut vet man att det är allvar, och därför var det många som förberedde sig på det värsta tänkbara scenariot, vilket återspeglades på marknaderna till en början.

Efter den initiala chocken började pengarna flöda in. Många investerare är bekanta med förändringar i räntan, men centralbanken genomförde även åtgärder som de aldrig tidigare gjort, och de är öppna inför att expandera sin kapabilitet genom att erbjuda obegränsad finansiering fram tills det att ekonomin återvänder till sitt normala tillstånd.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto