Home > Vad är det som håller uppe den amerikanska aktiemarknaden?

Vad är det som håller uppe den amerikanska aktiemarknaden?

Den amerikanska aktiemarknaden fortsätter att ligga högt. Medan en del index redan har nått sina högsta noteringar för året (exempelvis Nasdaq 100) är andra nära att göra samma sak, eller åtminstone nå positiva noteringar för året (Dow Jones, S&P500).

Vem är det som köper aktier mitt under en pandemi, och varför tar investerare risken att äga delar av företag till skyhöga värderingar? Denna artikel tar en titt på ett par möjliga förklaringar.

Privata investerare upptäcker ständigt aktiemarknaden

Fraktionerade aktier är en ny ”innovation” som låter investerare köpa och sälja små delar av ett företags aktier, oavsett om priset på en aktie överstiger den summa som investeras. Aktiemäklaren förvandlar helt enkelt den investerade summan till en fraktionerad del av en aktie.

Denna innovation har fått nya investerare att satsa på stora företag. Den 16:e juli rapporterade Charles Schwab, en känd aktiemäklare i USA, en massiv ökning av privata konton.

I blått på diagrammet ovan ser vi att fler konton skapades under andra kvartalet 2020 än under de sex senaste kvartalen tillsammans! Dessutom handlar det inte bara om antalet konton utan även om antalet aktiva investerare – 1,6 miljoner tradingkonton existerar på Schwab, vilket är en enastående ökning på 400% sedan slutet på 2019.

Utländska investerare bidrar även

I maj köpte utländska investerare amerikanska aktier till ett värde på 80 miljarder dollar, vilket är en slående summa med tanke på att vi under det senaste årtiondet inte har sett någon liknande data över ett intervall på 12 månader. 157 miljarder dollar investerades i amerikanska aktier under de senaste 12 månaderna som avslutades i maj 2020.

IT dominerar marknaden

De stora IT-företagen har avslöjat ett otroligt flöde mot ledande Nasdaq-namn (exempelvis Microsoft, Amazon, Apple, Alphabet). Andra sektorer sitter bokstavligt talat på nivåer nära noll, vilket visar på en marknad som drivs av investerarnas preferenser. Tekniken dominerar marknaden.

De tre anledningar som har presenterats här förklarar mycket av de flöden som kommer in i den amerikanska aktiemarknaden efter COVID-19-utbrottet. Så länge som folk fortsätter att arbeta hemifrån och hushåll får hjälp från regeringar och arbetslöshetsersättningar eller bidrag kommer de antagligen fortsätta att satsa pengar på aktiemarknaden.

Detta är framförallt fallet för den yngre generationen som knappt tidigare har haft ett öga på aktiemarknaden. Nu har de upptäckt fördelarna med att investera. Men i slutändan finns det ingen investerare som kan undvika perioder av skarpt krympande kapital.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.