Home > Vad är det som står bakom JPY:s senaste utveckling?

Vad är det som står bakom JPY:s senaste utveckling?

JPY har varit en säker valuta fram tills nyligen och har varit en av de valutor som har presterat bäst mot USD hittills under året. USDJPY har länge varit en symbol för en sund aktiemarknad men har tappat lite av sin dragningskraft då den direkta korrelationen med Dow Jones och S&P500 har försvunnit.

Detta är både positivt och negativt. Det positiva är att vi kan använda oss av växlingskursen utan att behöva ta i åtanke hur det går för den amerikanska aktiemarknaden. Å andra sidan blir det samtidigt svårare att förutspå valutaparets riktning.

USDJPY – Ny riktning för JPY efter Trumps politik

Det lättaste sättet att tolka USDJPY och frånkopplingen från aktiemarknaden är att komma ihåg Trumps valdag. Innan valet gick de två marknaderna (dvs. USDJPY och den amerikanska aktiemarknaden) hand i hand. När Dow Jones gick ned följde USDJPY efter, och när S&P500 steg gjorde USDJPY samma sak.

Liknande prisförändringar skedde dagarna efter valet. Den amerikanska aktiemarknaden steg kraftigt, och det gjorde även USDJPY. Paret steg från cirka 100 till 118 i en nästintill vertikal förflyttning, precis som aktierna gjorde.

Efter det började JPY-paret långsamt röra sig bort från aktiemarknadens riktning. Sakta men säkert under de fyra år som följde har paret nästan vänt helt och hållet, tillbaka ned till 104.

Penningpolitiska skillnader har försvunnit

En förklaring till en stark JPY är att de penningpolitiska skillnaderna har försvunnit. Australien har satt sina räntor till nära noll, och trenden nedåt startade långt innan Fed:s senaste prisökningar.

ECB i Europa har haft sin inlåningsfacilitet på under noll i flera år nu. Detta är även fallet för SNB i Schweiz. Även de nordiska länderna i Europa har upplevt negativa räntor under samma period.

Plötsligt vad Japan inte det enda landet med negativ ränta. Dessutom har kvantitativa lättnader blivit normen i alla utvecklade länder. Till följd av det har JPY återfått sin flexibilitet, vilket bättre återspeglar dess roll bland fiat-valutorna.

Shinzo Abes avgång stärkte valutan

Japanska premiärministern Shinzo Abe utannonserade sin avgång. Den nya regeringen som leds av Suga, anses vara den tredje mest populära i landets historia.

Detta har lett till en stärkt valuta då Abenomics inte längre hittar stöd bland befolkningen, och själva kärnan i Abenomics var en svag JPY.

JPY berättar en intressant historia som återspeglar hur penningpolitiska beslut världen över förändrar hur en valuta presterar. Tillsammans med politiska förändringar kan en valuta få det enklare att bryta sig ifrån historiska korrelationer.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto